U Briselu sastanak File-Grubješić

Izvor: B92, 30.Avg.2012, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu sastanak File-Grubješić

Brisel -- Potpredsednica vlade Suzana Grubješić razgovaraće u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o napretku Srbije ka početku pregovora sa EU.

Tema njihovog susreta će biti i reforme bitne za to, poboljšanje odnosa s Kosovom i program nove vlade u Beogradu.

Prema evropskim diplomatskim izvorima, dobijanje datuma početka pregovora sa Srbijom povezano je bitno s dopunama reforme pravosuđa, suzbijanjem sistemske korupcije, a biće zatraženo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i objašnjenje o novom zakonu o Narodnoj banci Srbije, jer EU smatra da je smanjena njena nezavisnost.

Ti izvori su ukazali da je za početak pregovora EU-Srbija veoma važno "Mišljenje" koje će Evropska komisija dati u oktobru, uz napomenu da je možda realnije očekivati da Evropski savet datum početka tih pregovora utvrdi u martu ili tek u junu iduće godine.

Takođe bi, prema pomenutim izvorima, u razgovorima Filea i Suzane Grubješić moglo biti dotaknuto pitanje statuta Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.