U Briselu o Šengenskom sistemu

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu o Šengenskom sistemu

Brisel, Beograd -- Današnja runda skrininga bila je posvećena razumevanju mehanizma Šengenskog sporazuma u koji Srbija, kad dođe vreme, treba da se uključi, kaže Tanja Miščević.

"Ovo je proces učenja", izjavila je Miščevićeva, koja je šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju, pred kraj trodnevnog eksplanatornog skrininga, posvećenog pitanjima poglavlja 24, koja se tiču pravde, slobode i bezbednosti.

Miščević je na čelu brojne delegacije vlade Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je u Brisel došla da bi od ekspertskog tima Evropske komisije dobila detaljnu sliku zakonodavnog sistema EU u oblasti bezbednosti, a poslednjeg dana najviše je bilo reči o Šengenskom sporazumu.

Upitana da li je tokom razgovora sa predstavnicima Komisije pomenut i nedavno usvojen zaštitni mehanizam koji omogućava da se zemljama iz kojih dolaze lažni azilanti ponovo uvedu vize, Miščević je odgovorila odrečno .

"O tome nije bilo reči, mada smo svi svesni postojanja tog mehanizma", rekla je ona, dodajući da se razgovaralo o elementima funkcionisanja šengenskog sistema, počevši od politike viza i azila koje vladaju u zemljama Šengena, kao i o međugraničnoj saradnji policijskih, bezbednosnih i pravosudnih organa.

"Sve te stvari treba razumeti kako bismo jednog dana i mi mogli da se uključimo u Šengen”, istakla je šefica srpskog pregovaračkog tima.

Mišcević je ukazala da rundu skrininga o poglavlju 23, koja je održana ove nedelje, treba posmatrati ruku pod ruku sa prethodnom rundom, tokom koje se razgovaralo o pravosuđu (poglavlje 23).

"Reforma policije treba da prati reformu pravosuđa, kako bismo dobili zaokruženi sistem vladavine prava", istakla je ona, dodajući da su poglavlja 23 i 24 od presudne važnosti, ne samo za put Srbije ka EU, već i za građane.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsedavajući radne grupe koja se bavi pitanjima iz poglavlja 24, Vanja Vukić, izjavio je da je izuzetno zadovoljan procesom skrininga.

"Nakon tri dana prošli smo sva bitna pitanja, počevši od borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, do pravosudne saradnje i svega ostalog što se tiče ovog poglavlja", rekao je Vukić, dodajući da će Srbija u decembru ekspertima Komisije predstaviti domaće propise i sistem, što se u evropskom žargonu zove bilateralni skrining.

Runda o poglavlju 24 završava se danas popodne, a nju su putem video striminga mogli da prate u Skupštini i u nekoliko vladinih institucija u Beogradu.

Sledeća runda skrininga, posvećena poglavlju 32 (javne finansije) održaće se 17. oktobra u Briselu.

Eksperti EU detaljno su predstavili zakonodavni okvir koji reguliše oblast spoljnih granica i Šengenskog sistema, a srpski predstavnici MUP-a postavili su niz pitanja koja su vezana za implementaciju konkretnih standarda EU u pozitivno zakonodavstvo Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a

Dodatna pitanja postavili su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su aktivno skrining aktivno putem video linka u Beogradu i koji su u stalnoj komunikaciji sa delegacijom u Briselu.

Jedno od najvažnijih dostignuća u EU bilo je stvaranje područja bez unutrašnjih granica u kojem se ljudi slobodno kreću, bez provere putnih isprava i bez granične kontrole.

Efikasno sprovođenje bezbednosnih standarda na granici zahteva novu metodologiju postupanja granične policije, carine i svih ostalih službi koje učestvuju u graničnoj kontroli, stvaranjem sistema integrisanog upravljanja granicom, navodi se u saopštenju.

Tokom izlaganja o spoljnim granicama i Šengenskom sistemu, eksperti EU detaljno su objasnili i funkcionisanje Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama (FRONTEKS), sa sedištem u Varšavi.

Ta Agencija EU od značaja je i za države kandidate, jer se očekuje da saradnja sa njom bude na najvišem nivou, kako bi spoljna granica EU bila kontrolisana na najefikasniji način, navodi MUP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skrining o spoljnim granicama EU i Šengenu

Izvor: RTS, 04.Okt.2013

Razmatranjem pitanja spoljnih granica EU i Šengenskog sistema, u Briselu se analizira usklađenosti propisa u oblasti pravde, slobode i bezbednosti - eksplanatorni skrining za pregovaračko Poglavlje 24...Razmatranjem pitanja spoljnih granica EU i Šengenskog sistema, koji omogućava slobodan protok...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.