Tvrđava Sokolac ponovo otvorena za građane

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Dec.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrđava Sokolac ponovo otvorena za građane

Poznati srednjovjekovni grad Sokolac, koji se nalazi na ulazu u Bihać, obnovljen je zahvaljujući projektu kojeg je finansirala Evropska unija. To je značajan korak za razvoj turizma cijele Krajine i još jedan dragulj u mnoštvu pririodnih ljepota Bihaća i drugih opština Unsko-sanskog kantona (USK).

Uz bogatstvo prirode i smaragdnu Unu, grad Bihać može se pohvaliti i obiljem kulturno-historijskih znamenitosti, što turističku ponudu ovog dijela Bosne i Hercegovine čini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << cjelovitom, posebnom i privlačnom. Na području osam općina USK 54 su vidljiva stara grada, dok se u pisanim dokumentima pominje njih 76.

Na putu iz Bihaća prema Štrbačkom Buku, najinteresantnijoj destinaciji Nacionalnog parka Una, ne možete a da ne zapazite ostatke tvrđave Sokolac, srednjovjekovnog kraljevskog i osmanskog grada.

Na uzvišenju iznad istoimenog sela, sa kojeg se Bihać vidi kao na dlanu, ostaci tvrđave su nijemi posmatrači i vječiti čuvari grada na Uni. Netaknuta priroda i beskrajno prostranstvo pogled je koji se pruža sa tvrđave, koja je proglašena i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

„Na općini Bihać je jedini kraljevski grad koji datira još iz 1392. godine. Zanimljivo je to da je to jedini grad koji ima cisternu unutar gornjeg tabora i jedini je grad sa kružnom kulom, sa puškarnicama na sebi“, ističe Amir Kadić, direktor Zavoda za kulturno naslijeđe USK.

Zidine starog grada ostat će i dalje svjedoci nekog davnog vremena jer je izvršena rekonstrukcija.

„Korišten je izvorni materijal, sa našeg podneblja, korištena je sedra, lokalni krečnjak i tvrdi pješčar, sa vezivnim materijalima maltera, koji smo mi analizom prošle godine ustanovili i tu smo vrstu materijala koristili za uvezivanje tog kamena. Ovo je drugi grad na kantonu, prvi na općini Bihać, koji javnost može posjetiti bez bojazni od nekih problema, od obrušavanja kamena i pristupnih komunikacija.“

Tvrđava je sada stavljena u funkciju - obnovljena i sigurna za posjete, a sve zahvaljujući projektu „Održivo upravljanje turizmom jadranske baštine – HERA“ kojeg je financirala Europska unija, a učešće su uzeli i Vlada Unsko-sanskoga kantona i Grad Bihać.

„Razvojna agencija je uspjela privući nekih 530.000 KM iz IPA Adriatic fonda", objašnjava Elvedin Begić, direktor Razvojne agencije USK. "Mi to ne implementiramo sami, već smo u suradnji sa još osamnaest partnera iz devet zemalja regije koji obnavljaju ovakve slične spomenike u svojim gradovima i regijama. Grad je obavezan da sufinansira i Bihać se obavezao sa nekih 70.000 maraka, a Vlada sa 100.000 KM u sufinansiranju ove priče.“

Restaurirana srednjovjekovna tvrđava Sokolac značajno će obogatiti kulturnu ponudu i doprinijeti razvoju kulturnog turizma. No, da bi doživljaj bio potpun, a turistima ova destinacija još privlačnija, aktivnosti na upotpunjavanju sadržaja i poboljšanju putne i druge infrastrukture na samoj lokaciji tvrđave se nastavljaju.

„Ovo je prvi dio aktivnosti koji je uspješno apsolviran. Sada ćemo u ovom dijelu zidina, do septembra iduće godine, isplanirati i realizirati onaj dio aktivnosti koji će obogatiti ovaj sadržaj i tako, ja se nadam, za godinu dana, i ukupnu turističku ponudu na ovome prostoru“, kaže Izudin Saračević, premijer USK.

„Bosna i Hercegovina će imati veći prostor i mogućnost u pretpristupnim fondovima i to je način kako ta sredstva ulagati u dvije grane, to je turizam i poljoprivreda“, dodaje Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

„Sada je veoma bitno ovo osvijetliti, napraviti neke popratne sadržaje, puteve. To sve nije bilo predviđeno ovim projektom na koji smo mi aplicirali. Mi smo voljni da u nekom budućem periodu uradimo nove aplikacije, da nađemo opet nekog finansijera, neki EU fond ili neki domaći fond. Mi smo tu na raspolaganju“, zaključuje Amir Kadić.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.