Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk upozorio EU da su joj preostala 2 mjeseca da spasi Šengen

STRAZBUR - Evropskoj uniji su preostala dva mjeseca da stavi migracijsku krizu pod kontrolu ili će se suočiti s ukidanjem mnogo hvaljene Šengenske zone slobodnog putovanja, upozorio je u utorak predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Statistike tokom božićnog perioda nisu ohrabrujuće jer je više od 2.000 migranata svakodnevno stizalo u EU", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << poručio je Tusk poslanicima na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u francuskom gradu Strazburu, prenosi DPA.

Samit EU 17. i 18. marta biće "posljednji momenat da uvidimo kako ta strategija funkcioniše; ako ne, suočićemo se s teškim posljedicama kao što je propast Šengena", rekao je on.

Dvadeset šest zemalja iz Šengenske zone dopuštaju svojim građanima da putuju širom bloka, bez pasoša ili graničnih kontrola. Zona slobodnog putovanja na snazi je od 1985.

"Cijena nepostojanja Šengena je veoma visoka", poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker parlamentu, ukazujući na brojne prekogranične radnike i saobraćajne kompanije u Evropi.

Neke članice Šengena već su počele da ponovo uvode unutrašnje granične kontrole u paničnom nastojanju da suzbiju priliv izbjeglica.

Više od milion migranata rizikovalo je svoje živote u prošloj godini da se domogne Evrope, od kojih su mnogi bježali pred ratom u Siriji. Priliv je stvorio napetosti između evropskih zemalja i opteretio lokalne resurse.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.