Tusk reizabran za predsednika Evropskog saveta

Izvor: RTS, 09.Mar.2017, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk reizabran za predsednika Evropskog saveta

Uprkos pokušaja rodne Poljske da spreči drugi mandat Donalda Tuska, lideri EU reizabrali su na samitu Unije kvalifikovanom većinom dosadašnjeg predsednika Evropskog saveta.
AFP, pozivajući se na francuske diplomatske izvore, prenosi da je 27 članica EU glasalo za Donalda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tuska i da je samo jedna bila protiv, ne navodeći ime, dok Rojters citira češkog premijera Bohuslava Sobotku, koji je naveo da se samo Poljska suprotstavila ponovnom izboru Tuska.

Tusk je putem Tvitera poručio da se nada da će "EU učiniti boljom".
Donald Tusk će drugi put zaredom preuzeti dvoipogodišnji mandat prvog čoveka Evropskog saveta, ovoga puta u trajanju od 1. juna 2017. do 30. novembra 2019. godine. On je danas ponovo izbran i na mesto predsedavajućeg Evro samitom za isti vremenski period.
Bivši poljski premijer je posle nekadašnjeg belgijskog premijera Hermana van Rompeja drugi predsednik Evropskog saveta koji će tu funkciju obavljati u punom petogodišnjem mandatu. Pozicija predsedavajuće Evropski savetom, kao i mesto visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, formirano je odlukom Evropskog saveta od 9. decembra 2009. godine, a pod okvirom Lisabonskog ugovora.
Premijerka Poljske Beata Šidlo izjavila je prethodno danas da Tusk ne može dobiti ponovni mandat za predsednika Evropskog saveta bez pristanka Poljske, prenosi AFP.
"Dozvolite da ponovim: ništa (ne može da se učini) bez nas i našeg pristanka", izjavila je premijerka Šidlo odlazeći na samit u Briselu.
Donald Tusk je bivši premijer Poljske koga je njegova država napala zbog navodnog mešanja u domaću politiku.
Uoči dvodnevnog samita EU, koji je počeo danas, predsedavajući Saveta premijer Malte Džozef Muskat izjavio je da trenutni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ima "ogromnu podršku" za ostvarenje drugog mandata na toj poziciji, uprkos protivljenju vlade njegove rodne Poljske, koja je pretila blokiranjem današnjeg glasanja.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljak koji je "porazio" Poljsku - Tusku drugi mandat

Izvor: B92, 09.Mar.2017

Brisel -- Lideri EU reizabrali su na samitu Unije dosadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, uprkos pokušajima njegove rodne Poljske da spreči drugi mandat...AFP, pozivajući se na francuske diplomatske izvore, prenosi da je 27 članica EU glasalo za Tuska i da je samo jedna bila protiv,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.