Tusk: Isključiti projekte kao Severni tok 2

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Isključiti projekte kao Severni tok 2

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Briselu da strategija energetske bezbednosti u Evropi mora da isključi projekte kao što je proširenje ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora - Severni tok 2 i da će o tome možda biti reči i na decembarskom samitu Evropske unije.

"Argumenti su na našoj strani. Kada kažem na našoj, mislim na strani nekih evropskih institucija i nekih država. Da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kažem direktno - strategija energetske bezbednosti koju nismo usvojili samo Višegradsku grupu već za celu Evropu, mora da isključi takve projekte kao što je Severni tok 2", kazao je Tusk, javljaju poljski mediji.

Predsednik Evropskog saveta i bivši poljski premijer naglasio je u izjavi za poljske medije da se strategija energetske bezbednosti rukovodi nastojanjem da Evropa prestane da bude zavisna od dominantnog isporučioca gasa i da zahteva se izvori snabdevanja diverzifikuju.

Zvaničnici Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske uz podršku Rumunije poslali su prošle nedelje predsedniku Evropskog saveta pismo u kome su tražili da u dnevni red decembarskog samita šefova država i vlada članica EU uključi i energetsku bezbednost i kontroverzni projekat proširenja Gaspromovog gasovoda.

Višegradska četvorka i Rumunija ukazale su u pismu na rizike koje Severni tok 2 nosi Ukrajini i da bi to moglo da destabilizuje nastojanje Rusije da potpuno izbegne tranzit gasa preko njene teritorije, kao i na pretnju da u slučajevima krize Nemačka može da preusmerava sav priliv gasa na Zapad.

Zemlje Višegradske grupe istakle su i ekonomsku dimenziju da one proširenjem gasovoda na dnu Baltika mogu da ostanu bez prihoda od tranzita ruskog gasa na Zapad.

109

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk: Energetska strategija EU da isključi projekte kao Severni tok 2

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2015

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Briselu da strategija energetske bezbednosti u Evropi mora da isključi projekte kao što je proširenje ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora, Severni tok 2 i da će o tome možda biti reči i na decembarskom samitu Evropske unije..."Argumenti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.