Turska uporedila uslove EU za ukidanje viza sa podrškom terorizmu

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2016, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska uporedila uslove EU za ukidanje viza sa podrškom terorizmu

Ankara je uporedila zahtev EU o promeni antiterorističkog zakona, što je jedan od uslova EU Turskoj za dobijanje bezviznog režima, sa podrškom terorizmu.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska ne prihvata pritiske i da neće ići ni na kakve ustupke, prenosi agencija Anadolija.

„Pojednostavljivanje viznog režima je prirodno pravo turskih građana. To nije snishodljivost. Građanima nekih zemalja-kandidata to je pravo bilo dato još na početku pregovora za članstvo u EU“, izjavio je Čavušoglu.

Diplomata je takođe negirao reči predstavnika EU o pretnji od strane Ankare na račun EU.

„Ne, mi ne pretimo. Jednostavno pošteno govorimo. Ne treba sve naduvavati. Maksimalno o čemu sada razgovaramo je elementarno pojednostavljivanje“, izjavio je on.

Čavušoglu je dodao da EU ne može da postane globalni igrač i reši ekonomske probleme bez učešća Turske.

Ranije je Evropska komisija predložila Evropskom parlamentu i Savetu EU ukidanje viza za turske građane, ako Ankara do kraja juna uspe da ispuni poslednjih pet uslova iz prvobitnog spiska.

Među njima su: mere za sprečavanje korupcije, održavanje pregovora o operativnom sporazumu sa Evropolom, sudska saradnja sa svim zemljama-članicama, usvajanje pravila za zaštitu podataka u skladu sa standardima EU i revidiranje zakona o borbi protiv terorizma.

Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.