Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jan.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska odobrila izgradnju crkve u Istanbulu

Turska konzervativna vlada je odobrila izgradnju u Istanbulu crkve za malu sirijansku manjinu, prvu nakon stvaranja Turske republike 1923. godine, saznaje se u subotu iz vladinig izvora.

- Ovo će biti prva nakon stvaranja Republike. Crkve su obnavljane i otvarane za javnost, ali nijedna nova crkva nije izgrađena - objasnio je ovaj zvaničnik, želeći da ostane neimenovan.

Kršćani su ultra-manjine i ponekada žrtve napada u Turskoj, laičkoj zemlji s 99 posto muslimana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << gdje se režim optužuje za "islamizam".

Vlada iz Ankare, koja se nada priključenju Evropskoj uniji, u toj perspektivi proširuje prava vjerskih manjina, restaurira crkve, manastire i sinagoge i vrši restituciju njihove imovine.

Crkva treba da se gradi u četvrti Yesilkoy, na obali Mramornog mora, na zemljištu koje je odobrila općina, precizirao je zvaničnik.

Njenu izgradnju, koja će započeti narednih mjeseci, finansirat će fondacija za prava Sirijanaca (pravoslavci i katolici) koji žive većinom na jugoistoku Turske i čiji se broj procjenjuje na gotovo 20.000 osoba.

Yesilkoy, na evropskoj obali Istanbula, a Evropljanima poznat pod starim nazivom San Stefano, ima već tri crkve: armensko-gruzijsku, grčko-pravoslavnu i katoličku.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Gradi se prva crkva u Turskoj od 1923.

Izvor: RTS, 03.Jan.2015

Turske vlasti odobrile su izgradnju hrišćanske crkve u zemlji, prve od 1923. godine kada je formirana moderna Turska. Читај ми!..Svet 1 Avion "Er Azije" nije imao dozvolu za let..2 Produžen mandat Tribunala za Liban..3 Molba oca zarobljenog pilota džihadistima..4 Kličko: Putin posvađao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.