Turska čeka da Merkelova zove u EU

Izvor: B92, 25.Feb.2013, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska čeka da Merkelova zove u EU

Ankara -- Nemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja posetu Turskoj, gde turski zvaničnici očekuju da će im potvrditi obećanje o obnavljanju proces pristupanja Turske EU.

Merkelova danas treba da se sastane u Ankari s predsednikom Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Poznata po tome što se protivi ulasku Turske u EU, kancelarka je uoči posete napravila korak ka Turskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i objavila da je spremna da otvori novo poglavlje u pristupnim pregovorima.

"Ovi pregovori su malo tapkali u mestu u poslednje vreme i podržavam otvaranje novog poglavlja u ovim pregovorima da bismo mogli malo da napredujemo", rekla je ona u video poruci koju je objavila njena kancelarija.

Ona je ipak odmah dodala da ostaje da se pređe "dug put" u tim pregovorima i ponovila "skepticizam" u vezi s njihovim ishodom.

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je takođe podržao obnovu procesa pristupanja Turske i upozorio na rizik ako bi Turska i njena privreda u punoj ekspanziji, okrenula leđa Evropi.

"Ako ne pazimo, doći će vreme kada će Evropu više interesovati Turska nego što će Tursku intersovati Evropa", rekao je Vestervele.

Turska štampa je prenela da je Erdogan nemački korak ocenio kao "pozitivan".

Ipak, prema anketi koju je juče objavio list "Bild am Zontag", skoro dve trećine Nemaca (60 odsto) protivi su ulasku Turske u Uniju.

Turska je 2005. počela pregovore o pristupu EU, ali oni su u prekidu zbog protivljenja njenom punopravnom članstvu zemalja kao što su Francuska i Nemačka, ali takođe i zbog blokade Ankare zbog Kipra, gde turske trupe okupiraju severni deo od 1974.

Pre Berlina, Pariz je otvorio put deblokiranja turskih pristupnih pregovora početkom ovog meseca. Francuska je navela da je spremna da podigne veto na pet poglavlja koje je blokirao bivši predsednik Nikola Sarkozi, veliki protivnik ulasku Turske u Uniju.

Pored evropske budućnosti svoje zemlje turski premijer želi sa svojom gošćom da razgovara o mnogim drugim pitanjima o kojima nisu saglasni.

On će ponovo tražiti priznavanje dvojnog državljanstva za oko tri miliona Turaka koji žive u Nemačkoj. Kancelarka se tome protivi, ali opozicioni socijaldemokrati podržavaju tu incijiativu.

Razgovori takođe treba da se vode oko osetljivog pitanja borbe protiv terorizma.

Posle ubistva tri kurdske aktivistkinje u Parizu i samoubilačkog napada početkom meseca na ambasadu SAD u Ankari Erdogan je osudio neaktivnost nemačkih vlasti prema kurdskim ekstremistima ili ekstremnoj levici koja živi u Nemačkoj.

Merkelova je juče posetila nemačke vojnike koji su raspoređeni na turskoj teritoriji da rukuju s dve NATO-ove patriot rakete zemlja-vazduh, postavljene radi zaštite zbog mogućeg sirijskog napada.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Merkel u Ankari o obnovi pristupnih pregovora s Turskom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Feb.2013

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas nastavlja posetu Turskoj razgovorima s turskim zvaničnicima koji očekuju da će kancelarka potvrditi obećanje o obnavljanju proces pristupanja njihove zemlje Evropskoj uniji koji je u zastoju. Poznata po protivljenju ulasku Turske u EU, kancelarka je uoči...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.