Turci preti EU: Neka slobodno nastave da primenjuju dvostruke standarde i da krše obećanja, uskoro ćemo preduzeti veoma radikalne mere

Izvor: Blic, 23.Maj.2016, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci preti EU: "Neka slobodno nastave da primenjuju dvostruke standarde i da krše obećanja, uskoro ćemo preduzeti veoma radikalne mere"

Turska bi mogla da suspenduje primenu svih svojih sporazuma sa Evropskom unijom, uključujući onaj o carinskoj uniji, ukoliko taj blok nastavi da primenjuje "dvostruke standarde" u pregovorima sa Ankarom, izjavio je savetnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana za ekonomska pitanja Jiit Bulut.

On je u izjavi za tursku državnu televiziju TRT upozorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da, ako Evropa ne bude ispunila svoja obećanja Turskoj, zvanična Ankara bi mogla razmotri svoje celokupne odnose sa 28-članim blokom, preneo je Rojters.

Primena sporazuma izmedju zvanične Brisela i Ankare o sprečavanju priliva ilegalnih migranata je otežana zbog neslaganja dve strane oko turskog anti-terorističkog zakona, za koji EU traži da bude uskladjen sa evropskim standardima.

Turske vlasti optužuju EU da uvodi nove prepreke za sprovodjenje sporazuma, u sklopu kojeg bi Turskoj trebalo da budu ukinute vize za "šengensku zonu".

"Neka slobodno nastave da primenjuju dvostruke standarde i da krše obećanja data turskim gradjanima, ali treba da znaju da, ako zadrže takav stav, Turska će uskoro preduzeti neke veoma radikalne mere", istakao je Bulut.

"Turska bi mogla da revidira celokupne odnose sa EU, uključujući sporazum o carinskoj uniji i sporazum o prihvatu migranata", upozorio je Erdoganov savetnik i dodao: "Evropa mora da ispuni svoja obećanja."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.