Trista miliona evra za izbeglice

Izvor: RTS, 24.Apr.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trista miliona evra za izbeglice

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu prikupljeno oko 300 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica. EU i SAD obećali da će u narednih pet godina obezbediti još 200 miliona. Konferencija je prvi veliki korak ka trajnom rešavanju izbegličkog pitanja u zemljama regiona, rekao Vuk Jeremić.

U Sarajevu je danas održana donatorska konferencija na kojoj je prikupljeno oko 300 miliona evra za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << To je 60 odsto sredstava koja su potrebna za rešavanje stambenog pitanja.

Ipak, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države obećale su da će u narednih pet godina obezbediti ostatak novca - još 200 miliona - potreban za regionalni program kojim bi bio obezbeđen "krov nad glavom" za 27.000 izbegličkih porodica, saopštio je na završnoj konferenciji za novinare ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Damir Ljubić.

Najveći iznos je putem IPA fondova obezbedila Evropska unija - 230 miliona evra. Vlada SAD izdvojiće deset miliona dolara u 2012. godini - što je oko 7.600.000 evra, ali najavila je da će novac izdvajati i narednih godina.

Po pet miliona evra izdvojiće vlade Italije, Norveške, Nemačke i Švajcarske, Danska je izdvojila 1,3 miliona, a Turska milion evra. Luksemburg je pomogao sa 500.000 evra, dok će Kipar, Češka i Rumunija izdvojiti po 50.000 evra, a Mađarska 30.000.

Države regiona - BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija - trebalo bi, pritom, da obezbede učešće od 83 miliona evra, od toga Srbija 33 miliona.

Programom, kad se realizuje u potpunosti, kako se očekuje u narednih pet godina, trebalo bi da bude rešeno stambeno pitanje za ukupno 74.000 ljudi u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Iz Fonda od ukupno 583 miliona evra, Srbija bi trebalo da dobije 335,2 miliona, Hrvatska 119,7, BiH 101 milion i Crna Gora 27,7 miliona evra.

Srbija bi na taj način u narednih pet godina trajno zbrinula 16.780 najugroženijih porodica, odnosno oko 45.000 osoba izbeglih za vreme rata 1991–1995. iz BiH i Hrvatske i sve preostale izbeglice koji još žive u kolektivnim centrima.

Apel donatorima iz sveta

Ministri spoljnih poslova Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske su, na na otvaranju konferencije poručili da postoji odlučnost da se trajno reši pitanje izbeglica i pozvali donatore iz sveta da u tome pomognu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je da konferencija u Sarajevu predstavlja prvi veliki korak ka trajnom rešavanju izbegličkog pitanja u zemljama regiona.

Jeremić je Tanjugu po završetku skupa, rekao da je u odnosima između četiri zemlje - BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije - "stvorena astmosfera u kojoj će biti lakše rešavati probleme za koje do sada nije bilo dovoljno razumevanja na svim stranama".

"Ima razloga za optimizam veći nego do juče, nakon što smo bili svedoci ove konferencije", naglasio je Jeremić.

On je podsetio da su na konferenciji prikupljana sredstva samo za zbrinjavanje 74.000 najugroženijih izbeglica.

"To nisu mala sredstva, ali nisu dovoljna. Samo u Srbiji ima više od 600.000 izbeglica i interno raseljenih lica, a i ostale zemlje imaju sličan problem. Potrebno je napraviti još mnogo koraka da bi se ovaj problem trajno rešio, ali je konferencija, u svakom slučaju, jedan dobar, važan i značajan korak u tom pravcu", zaključio je Jeremić.

Šef diplomatije zemlje domaćina donatorskog skupa, BiH, Zlatko Lagumdžija nada se da će konferencija "predstavljati početak završetka procesa konačnog zbrinjavanja izbeglica i doprineti poboljšanju ukupnih odnosa zemalja regiona".

Ukazujući da je "teško govoriti o pravdi za izbeglice", Lagumdžija je zahvalio donatorima i poručio da očekuje snažnu i konkretnu podršku za realizaciju plana u narednih pet godina.

Region rešio da uzme stvari u svoje ruke

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić istakla je da je prvi od tri razloga zbog kojih je ovaj skup toliko važan - to što je "region odlučio da uzme svoje ruke teško i kompleksno pitanje i da ga reši dogovorom".

"Drugi razlog je što je na različite načine ključno prikupiti sredstva ne da bi se postigla pravda, već osećaj pomaka na novu stepenicu sa koliko toliko čistom situacijom u zemlji. Treće je otvaranje mogućnosti za nove odnose i novi status zemalja regiona u budućnosti", istakla je Pusićeva.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Milan Roćen istakao je da je konferencija "integralni deo procesa pomirenja i novih odnosa u regionu".

Zatvaranje poglavlja izbeglica predstavljaće motivaciju za bolje odnose četiri zemlje, buduće članice EU, naglasio je Roćen.

U radu konferencije učestvuje visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, komesar za proširenje EU Štefan File, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, zamenik generalnog direktora za proširenje EU Jost Korte i glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za populacije, izbeglice i migraciju Dejvid Robinson.

File: Ostaviti prošlost iza sebe

Visoki zvaničnici UN, OEBS-a, EU i Sjedinjenih Država pozdravili su u Sarajevu "političku volju" zemalja regiona - BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije - da zatvore poglavlje o izbeglicama trajnim rešavanjem njihovih problema.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da je konferencija siguran znak da je region odlučio da ostavi prošlost iza sebe i postane dobar evropski sused.

Podsećajući da je Evropska unija donirala 230 miliona evra, File je naglasio da je reč o gotovo polovini sredstava potrebnih za trajno stambeno rešavanje pitanja 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, u narednih pet godina. "Verujem da ćemo u narednih pet godina obezbediti i sva ostala predviđena sredstva", rekao je File.

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš pozvao je međunarodnu zajednicu da još snažnije podrži vlade regiona radi zbrinjavanja izbeglih i raseljenih. "Današnji dan je dan za slavlje. Do sada je nedostajalo političke volje da ovo poglavlje bude zatvoreno. Nadam se da je to sada iza nas", rekao je Gutereš.

Zamenik državne sekretarke SAD David Robinson istakao je da američka vlada čvrsto stoji uz sve napore za trajno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih osoba.

"Ova konferencija rezultat je dugogodišnjeg partnerskog rada zainteresovanih strana i pokazuje predanost vlada BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije da konačno bude rešeno ovo goruće pitanje", izjavio je Robinson.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer podsetio je da rešenje pitanja izbeglih i raseljenih osoba nije lako, ali zemlje organizatori konferencije danas su pokazali odlučnost da reše ovo pitanje. "OEBS ostaje opredeljen za jačanje demokratskog društva u regionu Zapadnog Balkana", dodao Zanijer.

Na skup u Sarajevu došao je i bivši komesar UN za izbeglice u vreme ratova na prodručju bivše Jugoslavije Sadako Ogata i njen specijalni izaslanik za Balkan Nikolas Moris.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.