Trinaest evra za ulazak u EU?

Izvor: Deutsche Welle, 29.Sep.2016, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trinaest evra za ulazak u EU?

Evropska unija želi da opsežno pojača granične kontrole. Onaj ko želi da uđe na teritoriju Unije, moraće da se registruje ili podnese zahtev za dobijanje vize. Cilj je – više bezbednosti.

Elektronsku kontrolu onih koji ulaze u zemlju, a kojima nije potrebna viza, Australija ima odavno, a SAD od 2007. Sada bi taj sistem želela da uvede i Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << unija, kako bi se bolje kontrolisalo ko ulazi i izlazi u Uniju. Elektronsko prijavljivanje u SAD zove se „ESTA", a u EU bi trebalo da se zove „Etias" (European Travel Information and Authorisation System). U jednoj studiji o izvodljivosti, Evropska komisija sada proverava kako bi to moglo da se sprovede na stotinama aerodroma i graničnih prelaza. Krajem godine, to bi trebalo da se pretoči i u zakone.

Ministri unutrašnjih poslova EU su prošle godine, nakon terorističkih napada u Parizu, ponovili svoje zahtjeve za uvođenje elektronske kontrole. Taj sistem, koji bi trebalo da zatvori poznate rupe u sistemima bezbednosti, bio je odavno planiran. Slično kao i kod sistema Sjedinjenih Država: oni koji ulaze na teritoriju EU, a kojima nije potrebna viza za Šengenski prostor, trebalo bi da se registruju na internetu. Za to će biti određena taksa, kao i u SAD, koja bi, prema rečima službenika Unije, trebalo da iznosi između 13 i 50 evra. To bi u evropske kase, s obzirom na 30 miliona onih koji svakodnevno ulaze na teritoriju EU, a koji ne potiču iz zemalja Unije, slilo između 390 miliona i milijardu i po evra.

Taksa i za Britance?

Pošaljite Fejsbuk Tviter gugl+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link http://dw.com/p/1HjJE

No, broj onih kojima nije potrebna viza, a koji ipak moraju da plate „ulaznicu", mogao bi narednih godina da se poveća. Milioni Britanaca koji bi nakon Bregzita dolazili u EU na odmor ili poslovna putovanja, morali bi da se registruju u „Etiasu". Takođe i oni koji dolaze iz Ukrajine i Turske, ukoliko im EU dozvoli ulazak na svoje teritorije bez vize. Kamino Mortera-Martinez iz briselskog trusta mozgova Centar za evropske reforme, za „Gardijan" je izjavio: „To bi naštetilo britanskom biznisu".

Kompleksan kontrolni sistem

„Etias" je kamen-temeljac sveobuhvatne inicijative Evropske komisije da se spoljna granica obezbedi od terorističkih napada i nekontrolisanih migranata, kao što je bio slučaj prošle godine. Osnova obezbeđenja granica trebalo bi da bude sistem koji bi obuhvatao sve informacije o osobama koje ulaze i izlaze s prostora EU, a nisu iz zemalja-članica Unije. Mreža „EES" trebalo bi da bude uspostavljena do kraja ove godine. Trenutno se radi na tehničkim pojedinostima.

Od 2020. godine bi u bazu podataka bili pohranjeni svi podaci o osobama koje ulaze i izlaze sa prostora EU. Tom prilikom će istovremeno biti i proverena valjanost ličnog dokumenta i vize. Takođe, na taj način će u tzv. „Šengenskom informacionom sistemu" (SIS) biti i provereno da li je za nekom osobom raspisana poternica. Dosadašnja praksa postojanja brojnih, paralelnih baza podataka, na taj način će biti okončana, izjavio je u Strazburu, evropski komesar Dimitris Avramopulos.

Jedna od najvećih i svima vidljivih prednosti EU je sigurno slobodan prelazak granica. Šengenski sporazum, kojim je to definisano, ugrožen je zbog krize s izbeglicama. Evropska komisija je krenula u "spasavanje" Šengena. (05.03.2016)

Zemlje Višegradske grupe – Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – pokreću sopstvenu inicijativu za rešenje izbegličke krize. Plan predviđa da se Grčka potpuno izoluje od Šengenske zone. (16.02.2016)

Danska se zalaže za ponovono uvođenje graničnih kontrola između zemalja Šengenskog prostora. Ta zemlja je već počela da kontroliše granične prelaze sa Nemačkom. (21.01.2016)

Stručnjaci za bezbednost u Evropskoj komisiji ukazuju na to da, prema dosadašnjim šengenskim pravilima, uopšte nema sistematskog obuhvatanja informacija o ulasku i izlasku iz EU osoba iz tzv. trećih zemalja. Jedan evropski diplomata kaže da se na granicama samo proveravaju ispravnost pasoša i viza . Redovno poređenje s tzv. „Viza-informativnim sistemom" i „Šengenskim informativnim sistemom", nije nikada bilo. Bilo je, ali „samo prilikom probne faze".

Izuzetak: građani iz zemalja EU ne bi bili obuhvaćeni

Nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Francuskoj, francuski i nemački ministri unutrašnjih poslova su se u decembru 2015. založili za sistematsku kontrolu i građana zemalja-članica EU. Onaj ko poseduje ličnu kartu zemlje-članice EU, do sada je uz običnu kontrolu tog dokumenta i bez bilo kakvog registrovanja, mogao da pređe spoljnu granicu. Tako na primer nije bilo moguće saznati koliko puta su džihadisti sa evropskim pasošem napuštali EU u pravcu Sirije i vraćali se u nju. Ti propusti ubuduće ne bi smeli da se događaju.

Na osnovu važećih šengenskih pravila, sistematsko prikupljanje informacija i provera građana iz zemalja EU, strogo je zabranjeno. Osim toga, državljani EU će na odabranim graničnim prelazima prolaziti kroz automatsku kontrolu, prilikom čega će biti očitani podaci s njihovog biometrijskog pasoša i ti podaci upoređeni s licem. Ti podaci, za razliku od državljana „trećih zemalja", neće biti čuvani u bazi podataka.

Ipak, proći će najmanje četiri godine dok novi sistem ne počne sa radom i dok budu uvezani skeneri sa bazama podataka. „Potrebna nam je tešnja saradnja između država članica i EU", kažem potpredsjednik Evropske komisije Frans Timerman i dodaje: „U mobilnom svetu, nemamo druge šanse za postizanjem više bezbednosti. U dokumentu Evropske komisije nalazi se još i napomena da bi nove granične kontrole, skeneri i procesi prijavljivanja, trebalo da imaju „zastrašujuće dejstvo" na mogući ilegalni ulazak na teritoriju Evropske unije.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.