Tri tone jagoda i prioriteti EU

Izvor: B92, 06.Jul.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri tone jagoda i prioriteti EU

Strazbur -- Poljski premijer Donald Tusk je, da bi oraspoložio poslanike i zasladio debatu, u Evropski parlament doneo tri tone poljskih jagoda.

On je u Strazburu predstavio prioritete poljskog predsedavanja EU. On je dodao da veruje u napredak zemalja koje žele u EU.

Tusk je poslanicima rekao da Poljska i EU treba da veruju u napredak onih zemalja koje imaju ambicije da postanu članice.

Poljski premijer je upozorio da se u Evropskoj uniji širi sumnja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smisao njenog postojanja, ali da van nje svi čeznu da žive u takvim uslovima.

Tusk je dodao da može da veruje u napredak onih koji imaju ambicije da uđu u Uniju i da ne zaboravlja one zemlje koje nisu u Evropskoj uniji, a sarađuju sa njom.

U trećem prioritetu "otvorene Evrope", Poljska je najavila da želi da izdejstvuje okončanje nekih faza puta u Evropu za zemlje zapadnog Balkana - Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Tusk je podsetio da tokom poljskog predsedavanja treba da bude potpisan pristupni sporazum EU sa Hrvatskom.

Premijer Poljske se nada i ubrzanju pregovora sa Ukrajinom, tako da može da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

"Ljudi nam pokazuju da je EU najbolje mesto na zemlji gde su osnovne vrednosti najbolje zaštićene. Niko ništa bolje nije izmislio. Ništa nam ne pada sa neba, ali ovde je bolje jer smo izdržali u veri u temeljne vrednosti", kazao je Tusk u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

Zato Poljska, kao predsedavajuća zemlja od 1. jula do kraja 2011. godine, traži više Evrope, odnosno veću EU sa više članica i dublju integraciju, a u to se uklapaju sva tri prioriteta - i bezbedna Evropa i Evropa u rastu i otvorena Evropa.

"Verujem da možemo da gradimo bezbednu Evropu. Verujem da možemo da verujemo u napredak onih koji imaju ambicije da uđu u EU", kazao je Tusk i čvrsto obećao da ne zaboravlja one zemlje koje nisu u EU, a sarađuju sa njom.

Kao jedan od najvažnijih događaja tokom poljskog predsedavanja, premijer je izdvojio samit Istočnog partnerstva, koji će se održati krajem septembra u Varšavi.

Tusk je u Strazbur poneo čak tri tone jagoda, ubrzano od vikenda skupljane na severu Poljske, da hostese mogu da ih podele evroposlanicima i evročinovnicima.

"Poljsko predsedavanje će imati ukus jagode, jer ćemo u EP deliti slasne poljske jagode. Doneli smo u Strazbur tri tone", kažu u poljskoj delegaciji.

Da umiri one poslanike koji zaziru od povrća i voća zbog zaraze entero-hemoragičnim sojem ešerihije koli, oni su naglasilii da su jagode koje Poljaci nude na degustaciji zaista propisno oprane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska želi jaču i veću EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2011

STRAZBUR -..Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je danas, predstavljajući evropskim parlamentarcima prioritete šestomesečnog predsedavanja njegove zemlje Evropskoj uniji, da Varšava želi Evropu koja će biti jača na unutrašnjem planu i koja će nastaviti proširivanje..."Najbolje što su Evropljani...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.