Trgovci smrću osvajaju prostor

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci smrću osvajaju prostor

28.04.2012. - Prošle godine se u EU pojavilo 49 novih vrsta droge

Bez obzira na to što vlade svih zemalja daju izjave o aktivnoj borbi protiv narkomanije problem ostaje u ravni svakodnevice. Evropska unija zvoni na uzbunu – prošle godine tamo se istovremeno pojavilo 49 novih vrsta droge.

Po podacima Evropola (evropska organizacija za saradnju policije) u januaru 2012. godine u mreži >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se pojavilo 690 prodavnica koje nude psihoaktivne materije. Pre godinu dana bilo ih je dva puta manje.

Evrospka unija je teritorija bez granica, a isporuka droge preko interneta u bilo koju zemlju ne predstavlja nikakav napor. Komentari rukovodioca centra za reagovanje na kompjuterske incidente CERT-GIB Alekseja Kuzmina.

„Postoji čitav niz sajtova na internetu, i to je takozvani paralelni internet, koji je dostupan samo ljudima koji poseduju određene programe. Nakon što klijent naruči neki narkotički proizvod on uplaćuje novac preko platnih sistema. Pritom, plaćanje se može odvijati u anonimnom režimu i prodavci droge po dogovoru s klijentima robu ostavljaju na nekim određenim, tajnim mestima."

Odgovarajući na pitanje da li je teško osujetiti delatnost mesta za trgovinu stručnjak je objasnio da ih nije toliko teško naći koliko ih je teško zatvoriti. „Vrlo često vlasnici ovakvih prodavnica svoje sajtove prave u „internet-of šor zonama", odnosno na serverima drugih država. Na primer, ruski narkodileri otvaraju sajtove na holandskim serverima. Oni se mogu zatovriti samo u jednom slučaju: ukoliko to dozvoli holandska vlada," – objasnio je Aleksej Kuzmin.

Dok prodavci drogom uspevaju da na taj način izbegnu krivično gonjenje, njihovi klijenti često imaju neprilika. Jedan preduzimljivi mladić iz ruske republike Tatarstan uhvaćen je zbog želje da kupi robu preko interneta. Iz Mađarske je naručio pošiljku od pola kilograma sintetičke droge kao uzorak i za prodaju. U ovom slučaju graničari su uspešno obavili svoj posao – roba je zaplenjena. Pošiljku s 130 grama paketića otkrili su carinici i zaposleni Gosnarkokontrole i posledice su bile žalosne po kupca – 20 godina strogog zatvora.

Ali, vratimo se Evropi: kako sprečiti delovanje trgovaca smrću u bezviznom prostoru? Zemlje EU su počele ozbiljno da razmišljaju o pooštravanju zakona kad je u pitanju „legalna" droga – smese za pušenje i psihoaktivne materije. Njihova prodaja je ograničena u Poljskoj i Irskoj, sad se slične izmene unose u zakone Norveške i Hrvatske. A u Holandiji je ovih dana sud ostavio na snazi zabranu pružanja usluga stranicama u „kofešopu", koja će početi da deluje od 2013. godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/maHidoodi/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.