Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topolanek: Moguće odlučnije mere EU oko gasnog spora

PRAG - Premijer Češke Mirek Topolanek, čija zemlja predsedava Evropskom unijom u prvoj polovini ove godine, upozorio je danas na mogućnost da EU promeni uzdržan stav po pitanju gasnog spora između Rusije i Ukrajine i preduzme odlučnije mere, ukoliko isporuke ruskog gasa u zemlje članice EU ne budu obnovljene do četvrtka.

Topolanek je izjavio da će Češka, kao predsedavajuća EU, biti prinuđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da inicira "znatno veći pritisak" na učesnike u sporu, preneo je Itar-Tass.

Napominjući da je sadašnja kriza daleko ozbiljnija nego one 2005. i 2006. godine, češki premijer je ukazao i na to da postoji verovatnoća da "Gasprom" i "Naftogas Ukrajine" sutra, kada je predviđen nastavak pregovora dve strane, postignu dogovor.

"Ukoliko se to ne dogodi, potrebno je problem preneti na najviši politički nivo", rekao je Topolanek.

Istovremeno, stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izjavio je danas da nisu planirani trilateralni pregovori Rusije, Ukrajine i EU o normalizaciji situacije u vezi sa isporukama ruskog gasa.

Čižov nije isključio mogućnost da se u Briselu pojave predstavnici Ukrajine, ali je dodao da se ne radi o trostranim pregovorima, ni o posredovanju između Rusije i Ukrajine.

Za sutra su, preneo je Itar-Tass, najavljene konsultacije između "Gasproma" i evropskih potrošača.

Čižov je u izjavi za radio Eho Moskve rekao da EU ima poluge uticaja na Kijev.

"Mi bismo pozdravili njihovu upotrebu", rekao je on, dodavši da se nada da će se EU aktivnije uključiti u kontakte sa Ukrajinom, koja se "tradicionalno priklanja glasu Brisela", preneo je Itar-Tass.

Ruska agencija je ranije u toku dana prenela da će se u glavnom gradu Češke danas okupiti predstavnici Evropske komisije, koji će sa rukovodstvom Češke, predsedavajuće EU, razmotriti situaciju nastalu zbog obustave isporuka ruskog gasa Evropi i navela da bi rezultat tih konsultacija moglo biti sazivanje vanrednog samita EU, Rusije i Ukrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.