Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topolanek: Hrvatska ne mora da čeka Lisabonski sporazum

Češki premijer Mirek Topolanek ocenio je danas u Pragu da sudbina prijema Hrvatske u Evropsku uniju ne zavisi od Lisabonskog sporazuma i da bi za to bila dovoljna mala izmena u postojećem sporazumu iz Nice.

"Dokument iz Nice iz 2000. godine već je računao sa prijemom Bugarske i Rumunije. Formalno bi taj sporazum mogao da se proširi jednim članom koji bi omogućio prijem Hrvatske", kazao je Topolanek.

Češki premijer je o Lisabonskom sporazumu i stavu Češke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema njegovoj ratifikaciji danas razgovarao sa svojim vicepremijerom za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom i šefom diplomatije Karelom Švarcenbergom.

"Gde je troje dece ima mesta i za četvrto", kazao je novinarima o budućim proširenjima EU Topolanek, a insistiranje Francuske, predsedavajućeg EU da proširenja nema dok se ne ratifikuje Lisabonski sporazum odbio je kao pritisak.

"Od strane Francuza je to, neću reći ucenjivanje, ali veoma jak pritisak. Lisabonski sporazum i dalje proširenje su stvari koje se tiču svih 27 članica EU a ne samo Francuske. Kada su Francuzi odbili ustavni sporazum takođe su dobili mogućnost da to rešavaju", kazao je Topolanek.

Češki premijer najavio je da je ratifikacija Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija za njegovu vladu isto prioritetno pitanje nacionalne bezbednosti kao i ratifikacija ugovora o smeštanju radara američkog antiraketnog štita.

Topolanek je danas međutim demantovao da opozicionoj levici nudi pogodbu - inače evroskeptična vladajuća koalicija daće glasove za Lisabonski sporazum a proevropska opozicija omogućiće zauzvrat smeštanje kontroverznog američkog štita u Češkoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.