Tompsonu preti trogodišnja zabrana ulaska u EU

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Okt.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tompsonu preti trogodišnja zabrana ulaska u EU

Trogodišnjom zabranom ulaska u Švajcarsku hrvatski desničarski pevač Marko Perković Tompson, u stvari, je dobio zabranu ulaska u celu Evropsku uniju, odnosno sve zemlje koje su obuhvaćene Šengenskim režimom.

To je nezvanično potvrđeno iz hrvatskog ministarstva spoljnih poslova koje ovih dana ulaže napore da Švajcarska ukine izrečene mere protiv Tompsona. Iako Švajcarska nije članica Evropske unije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ona je unutar Šengenskog sistema granica, zbog čega nema granične kontrole prema svojim susedima, pa bi Tompson, u slučaju da mu ulaz u EU bude dozvoljen, i pored zabrane mogao nesmetano da se kreće Švajcarskom.

Elektronski mediji prenose izjavu portparola u ministarstvu Tomislava Draguna da je ministarstvo, koje tretira Tompsona kao i svakog drugog građanina Hrvatske, već reagovalo preko hrvatske ambasade u Švajcarskoj, a danas bi u Zagrebu trebalo da preda notu švajcarskom ambasadoru. Ministarstvo je zatražilo obrazloženje odluke švajcarskih vlasti, jer smatra da odluka o zabrani ulaska ničim nije potkrepljena, a po Dragunovim rečima, Tompson je u svojoj karijeri proputovao ceo svet i nikad nije dobijena informacija o bilo kakvim incidentima.

Hrvatsko MSP će u sledećih mesec dana učiniti sve da Tompson izbegne rigoroznu zabranu, koja bi značila trogodišnji progon iz zemalja EU, pre svega da predstavi činjenice za koje veruje da će osporiti odluku. Osim toga, i Tompsonu je, kao privatnom licu, otvorena mogućnost da se žali na odluku švajcarških vlasti, rekao je Dragun. Tompson je 3. oktobra trebalo da održi koncert u jednom klubu u Lucernu, ali su se političke stranke pobunile protiv dolaska "hrvatskog fašiste" i izdejstvovale zabranu njegovog ulaska u zemlju. Tompsonu je do sada zabranjen nastup u više zemalja EU ili su, kao u Nemačkoj, njegovi koncerti održavani uz stroga ograničenja i jake mere bezbednosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.