Timermans: Brisel spreman da pomogne rešavanje spora između Hrvatske i Slovenije

Izvor: RTS, 20.Dec.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timermans: Brisel spreman da pomogne rešavanje spora između Hrvatske i Slovenije

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans ocenio je da je najvažniji zadatak Brisela da spreči bilo kakve incidente, ako u kratkom roku ne dođe do dogovora o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske.
Timermans je istakao da treba iza ostaviti granični spor između država članica EU.

"Moramo to da rešimo. Vi znate poziciju Komisije o tome, podržali smo arbitražu, bili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrlo jasni oko odluke. To je naravno bilateralno pitanje i tamo gde možemo mi ćemo pomagati dvema zemljama da postignu dogovor u interesu njihovih građana", rekao je Timermans.
Ocenio je da je jučerašnji susret premijera Hrvatske i Slovenije, Andreja Plenkovića i Mira Cerara juče u Zagrebu, dobar znak, iako još nema dogovora.
"Treba izbeći incidente, a Evropska komisija je spremna da pomogne dvema stranama približavanju stavova ako to one žele", rekao je Timermans, prenela je Hina.
S obzirom na to da je optimista, Timermans je rekao da će pokušati da približi stavove dveju strana ukoliko, kako je rekao, one to žele.
Rekao je i da je o tome izvestio Kolegijum poverenika Evropske komisije.
Plenković i Cerar su juče u Zagrebu ni nakon tri sata razgovora nisu došli do rešenja o primeni arbitražne presude o razgraničenju dveju zemalja.
Slovenija, naime, i dalje arbitražnu odluku smatra obvezujućom za obe države i ustraje na njenom sprovođenju, što Hrvatska ne želi, ali zato Ljubljani nudi pravni okvir za rešavanje tog pitanja.
Cerar je nakon razgovora da dve zemlje nisu približile stajališta o rešavanju graničnog spora.
"Jedini put za rešavanje graničnog spora je primena arbitražne odluke", rekao je Cerar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.