Tim za pregovore s EU nakon izbora

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tim za pregovore s EU nakon izbora

Beograd -- Da bi se osnovao tim za pregovore o pristupanju Srbije EU treba sačekati kraj predstojećih izbora i formiranje nove vlade, smatraju Predrag Simić i Maja Bobić.

Ipak, kako ističu u razgovoru za "Danas", potrebno je da Srbija bude spremna za čitav taj proces i pre dobijanja datuma za početak pregovora, ali je glavno pitanje da li će i u kojoj meri nova vlada biti okrenuta evrointegracijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, smatra da bi, zbog tehničkih razloga, trebalo sačekati da se formira nova vlada, pa onda početi s pripremama pregovaračkog tima. Kako dodaje, pitanje je da li će ta vlada biti okrenuta Evropi, odnosno kakav će stav imati prema EU.

"Predsednik Tadić je rekao da ne treba čekati s pripremama za pregovore s Unijom, ali mislim da je to bilo u duhu predizborne kampanje. U svakom slučaju, trebalo bi što pre formirati pregovarački tim, ali mi se čini da ipak moramo sačekati da prođu izbori", ukazuje Simić.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, takođe navodi da bi pre formiranja tima za pregovore s EU trebalo sačekati novu vladu, ali dodaje da bi bilo dobro da „na neki način budemo spremni kada dobijemo datum početka pregovora". Ona za Danas ističe da upravo vlada odlučuje o tome ko će da bude u tom timu, kao i ko bi trebalo da bude na mestu glavnog pregovarača.

"Moramo da budemo proaktivni i da idemo u susret događajima. To nam je uvek nedostajalo u procesu evrointegracija. Treba da budemo spremni i institucionalno i budžetski kada dobijemo datum pregovora. Mislim da bi bilo dobro ako bi vladina Kancelarija za evropske integracije bila zadužena da predloži Vladi Srbije tim, s obzirom na to da su njeni predstavnici imali uvid u iskustva zemalja, poput Hrvatske, koja će u uniju ući sledeće godine", kaže ona.

Član Predsedništva DS i bivši potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić rekao je u intervjuu za "Danas" da će pregovarački tim biti formiran "onog trenutka kada dobijemo datum o početku pregovora".

S druge strane, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević nedavno je izjavila da je veoma značajno uspostaviti stručni tim.

"Verujem da će pripreme početi već sada, ali važno je da struktura pregovaračkog tima odražava s jedne strane pregovaračka poglavlja, a s druge, strukturu vlade, što znači da će biti važno i kako će biti sastavljeni portfelji u sledećoj vladi", ukazala je Delevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.