Težeći pristupanju EU, Moldavija unapređuje socijalne službe

Izvor: Southeast European Times, 08.Okt.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težeći pristupanju EU, Moldavija unapređuje socijalne službe

Rumunija će pomoći Moldaviji da reformiše sistem socijalne zaštite i postigne evropske standarde na polju socijalnih usluga, kažu zvaničnici.

08/10/2013

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 8.10.2013.

Rumunija i Moldavija će jačati saradnju na polju socijalne zaštite i intenzivirati programe razmene koji će unaprediti nastojanja Moldavije vezana za integraciju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU, rekli su zvaničnici i eksperti u Bukureštu i Kišinjevu.

„Iz perspektive evropske integracije Republike Moldavije, naši susedi će morati da se asimilišu, razvijaju i primenjuju evropske principe koji se odnose na slobodno cirkulisanje radnika, pravo na rad u svakoj zemlji, jednake plate i prava“, rekla je rumunska ministarka rad i socijalna pitanja Marijana Kampeanu u izjavi za SETimes.

Dve zemlje će voditi zajedničke projekte i na ministarskom nivou i preko podređenih institucija, kao što su inspekcija rada i agencija za zapošljavanje. Eksperti i zvaničnici će tesno sarađivati, razmenjivati sve neophodne informacije i zajedno raspravljati o zakonima vezanim za tržište rada, rekla je Kampeanu.

„Naravno, biće poteškoća tokom ovog procesa, ali ljudi treba da shvate da se sve zakonske izmene, sve strukturne reforme, obavljaju u njihovu korist“, dodaje Kampeanu. „Sve reforme odnose se na dobrostanje građana i njihova prava, koja moraju da se poštuju i u njihovim domovinama i u zemljama u koje odu.“

Moldavija želi da razvije regionalne centre za profesionalno formiranje, poput onih koji uspešno rade u Rumuniji. Dve zemlje će takođe osnovati radne grupe za pokretanje zajedničkih projekata na polju socijalnih usluga. Specijalisti iz Rumunije podeliće iskustva i održati edukativne sesije za svoje kolege iz Moldavije.

„Kakve god mere preduzeli ovde, Rumunija je uvek korak ispred nas, zbog ekspertize koju dobija od drugih država članica Evropske unije“, rekla je Viorika Matas, direktorka Centra za socijalni rad za decu i porodice u Kišinjevu, u izjavi za SETimes. „Rumunija već ima veliku ekspertizu u akreditovanju novih socijalnih službi.“

To je novi nivo saradnje zasnovan na sporazumu Rumunije i Moldavije iz 2010. godine, koji radnicima obe zemlje pruža uzajamna socijalna prava, kao što su porodiljsko odsustvo i invalidnina.

Matas kaže da je imala koristi od ranijih zajedničkih projekata.

„U sklopu ovog sporazuma prisustvovala sam kursevima u Rumuniji fokusiranim na decu sa teškoćama, što je moja struka“, rekla je ona. „Posetila sam centre za tu decu i saznala [od svojih kolega] da se u Rumuniji održavaju kursevi za majke.“

Saradnja na polju socijalne zaštite nije jedino područje na kojem Rumunija jača svoje bilateralne odnose sa Moldavijom podržavajući njen proces pridruživanja EU. Rumunski Diplomatski institut edukuje zvaničnike i diplomate iz Moldavije, deleći svoje iskustvo vezano za evropsku integraciju.

Pored zajedničkih projekata, Moldavija je dobila finansijsku pomoć od svog suseda. Rumunija je 2012. godine dala Moldaviji oko 827.000 evra pomoći, a 2011. godine 780.000 evra i 2010. godine 2 miliona evra.

Šta bi trebalo promeniti ili poboljšati kako bi se poboljšao sistem socijalne zaštite Moldavije? Pridružite se diskusiji svojim komentarom ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.