Teral: Verujemo Srbiji kao partneru

Izvor: B92, Fonet, 26.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teral: Verujemo Srbiji kao partneru

Žan-Fransoa Teral (FoNet, arhiva)

Beograd -- Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral kaže da Francuska želi čvrste partnerske odnose sa Srbijom i da će nastaviti da pomaže Srbiji na putu ka EU.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral rekao je da je Srbija u svakom pogledu "kičma regiona" i da joj ta pozicija daje posebnu predodređenost da se integriše u Evropsku uniju. "Poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Tadića Parizu ima za cilj da pomogne Srbiji da napreduje, naročito na putu ka njenoj evropskoj budućnosti", rekao je Teral.

"Mi želimo čvrste partnerske odnose u svim oblastima, a naročito u oblasti političkog dijaloga, ekonomije, bezbednosti, kulture", izjavio je francuski ambasador.

"I to zato što verujemo Srbiji kao partneru i što mislimo da imamo zaista mnogo toga da uradimo zajedno. Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji, ona nema alternativu i to je naprosto jedan istorijski pokret koji se odnosi na sve evropske zemlje", kazao je ambasador Francuske.

Govoreći o procesu evropskih integracija Srbije, Teral je podsetio da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio prvi, nepovratni korak.

Tadić u sredu sa Sarkozijem

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće u sredu i četvrtak u zvaničnoj poseti Parizu, gde će razgovarati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

On je ukazao da je Francuska, kao i ostale članice EU, privržena saradnji s Haškim tribunalom, ali da, kao i velika većina zemalja članica, smatra da je ta saradnja od formiranja sadašnje Vlade Srbije znatno napredovala.

"Sada treba doći do konsenzusa u okviru same Evropske unije", rekao je Teral.

"Na tome radimo i imam dobrih razloga da verujem da će i o tome biti reči u Parizu tokom posete predsednika Tadića", kazao je francuski ambasador.

"Ono što želimo jeste da Srbija napreduje na putu ka ostvarenju svog evropskog cilja, za njeno dobro i jer je to volja njenih građana, ali i zbog stabilnosti i prosperiteta regiona u kome ona zauzima centralno mesto", rekao je Teral.

"Paralelno, Srbija treba ozbiljno da radi na sprovođenju svih potrebnih reformi. To je - prosto rečeno - pravilo igre i sve zemlje koje su se priključile Uniji su prošle tim putem. Tu, takođe, nema izuzetka za Srbiju", naveo je ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.