Izvor: RTS, 19.Okt.2021, 10:38

EK preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom

Evropska komisija će u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje klastera tri (Konkurentnost i rast) i četiri (Zelena agenda i održiva povezanost), potvrđeno je RTS-u u Briselu.
Komisija u Izveštaju, koji će predstaviti u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa EU merilima, posebno u oblasti politike oprezivanja i energetike.

"Evropska komisija je preporučila da su ispunjena prelazna merila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za ove klastere i da bi oni trebalo da budu otvoreni", stoji u tekstu Izveštaja o Srbiji.
Evropska komisija u svom najnovijem Izveštaju o situaciji u Srbiji od juna 2020. godine do juna 2021. godine konstatuje "ograničen napredak" u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medija.
U Izveštaju, Srbija se poziva da obezbedi odgovarajuću zakonsku zaštitu od potencijalnog političkog uticaja na sudstvo, da radi na novoj strategiji za borbu protiv korupcije i dostavi "uverljive rezultate" u oblasti efikasne istrage, procesuiranja i presuda za ozbiljne slučajeve organizovanog kriminala.
"Ograničen napredak" u slobodi izražavanjaZa razliku od prošlogodišnjeg izveštaja, poslednja ocena EK jeste da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla "ograničeni napredak", a da se dalje mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora.
"Verbalni napadi visokopozicioniranih zvaničnika na novinare su nastavljeni dok slučajevi pretnji i nasilja ostaju zabrinjavajući", stoji u Izveštaju EK.
Izveštaj EK i ove godine daje pozitivne ocene o ekonomskim pokazateljima u Srbiji, uz konstataciju da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživela tek "blagi pad" od jedan odsto u 2020. godini, a da je negativan uticaj krize ublažen "jakim privrednim rastom u vremenu pre pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim merama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje".
EK ponovo naglašava da će brizna pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.
U tom kontekstu, Srbija se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.
"Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU", stoji u Izveštaju.
Dodaje se i da je Srbija ostala posvećena bilateralnim odnosima sa drugim zemljama regiona, ali i da su "odnosi sa Crnom Gorom bili obeleženi tenzijama".
U Izveštaju Komisije se konstatuje i da je usklađenost Srbije sa odlukama EU porasla sa 56 na 61 odsto, ali i ocenjuje da je u mnogim potezima Srbija "išla suprotno" od odluka Unije.
Srbija je ponovo pohvaljenja zbog učešća u bezbednosnim misijama i operacijama EU, a posebno za svoj "značajan doprinos" upravljanju migracionim tokovima i efikasnoj primeni stretegija zajedničkog urpvaljanja granicama.
U Izveštaju je ponavljen i poziv srpskim vlastima da budu "proaktivnije i objektivnije" kada je reč o narativu o EU, koja je "najveći politički i ekonomski partner Srbije".
Izveštaj Evropske komisije o Srbiji bi zvanično trebalo da bude usvojen i predstavljen u utorak, 19. oktobra u Strazburu.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom

Izvor: B92, 19.Okt.2021

Brisel -- Evropska komisija će u okviru godišnjeg izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje klastera 3 (Konkurentnost i rast) i 4 (Zelena agenda i održiva povezanost)...Komisija u izveštaju, koji će predstaviti sutra u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa merilima EU, posebno...

Nastavak na B92...

Nacrt izveštaja EK: Politička polarizacija i ograničen napredak u pravosuđu

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2021

Evropska komisija danas će objaviti godišnji izveštaj o Srbiji i drugim zemljama kandidatima, u kojem se ocenjuje stanje u kriterijumima za članstvo. Uz izveštaj Evropska komisija svake godine objavljuje i njegov rezime, a "European Western Balkans" imao je uvid u ovogišnji nacrt rezimea na izveštaj...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.