Tadić predao zahtev za kandidaturu u EU

Izvor: Politika, Fonet, 22.Dec.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić predao zahtev za kandidaturu u EU

Srbija će u EU ući sa vlastitim identitetom, izjavio je predsednik Srbije. – Rajnfeld: Istorijski korak. – Ren: Kruna švedskog predsedavanja. –Bilt: Važan dan za Srbiju

Boris Tadić, predsednik Srbije, predao je juče u Stokholmu švedskom premijeru Frederiku Rajnfeldu, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji do 1. januara 2010, zahtev za kandidaturu Srbije za punopravno članstvo u EU.

Ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uručivanja zahteva u švedskoj vladi prisustvovali su Oli Ren, evropski komesar za proširenje, Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske, i državna delegacija Srbije. U delegaciji su bili Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije, Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, Milica Delević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, Roksanda Ninčić, ambasadorka Srbije pri EU, i Ninoslav Stojadinović, ambasador Srbije u Švedskoj.

Tadić je izjavio da je jučerašnji dan istorijski dan za Srbiju, i naglasio da Srbija ide u Evropsku uniju sa sopstvenim identitetom.

On je, na konferenciji za novinare koja je održana sa Rajnfeldom i Renom, rekao da očekuje da će Srbija u narednih nekoliko godina ispuniti sve uslove kako bi postala punopravna članica EU. „Za ovih deset godina naš cilj je bio da uvedemo Srbiju u uniju i danas se sećamo Zorana Đinđića i njegove vizije evropske Srbije. On je proneo ovu viziju Srbije kroz najmračnije godine diktature i danas je dan kada su njegove ideje potvrđene”, naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije je, kako je preneo Fonet, istakao da Srbija čini sve što može da uhapsi preostala dva begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Podsetio je da je Srbija od 46 optuženika, uhapsila i izručila 44, uključujući i bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića. „Ako su dvojica preostalih begunaca na srpskom tlu, biće uhapšeni, budite sigurni. To je naša obaveza, prema domaćem zakonu, ali i preduslov za pomirenje u regionu”, precizirao je on.

Tadić je naveo i da će Srbija podržati članstvo svih zemalja Balkana u EU. Razumna očekivanja za kraj 2010. godine, ocenio je Tadić, bilo bi dobijanje statusa kandidata, ali važnija stvar od formalnog statusa je da smo napravili reforme, doveli nove investicije i otvorili nova radna mesta.

Upitan da li status Kosova može biti prepreka za članstvo Srbije u uniji, Tadić je podsetio da je od početka procesa evropskih integracija dogovoreno da su EU i Kosovo dva paralelna procesa i tako će biti i ubuduće. „Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i braniće svoj teritorijalni integritet i suverenitet”, rekao je on podsetivši na proces pred Međunarodnim sudom pravde i očekivanje da će po završetku procesa biti moguće otvaranje novih pregovora o statusu Kosova, uvažavajući i legitimne interese Albanaca sa Kosova.

Predajom kandidature za članstvo u EU Srbija je načinila istorijski korak, izjavio je premijer Rajnfeld. To, prema njegovim rečima, pokazuje snažnu rešenost vlade i široku podršku naroda Srbije za ulazak u EU. Put je dug i zahtevan i traži hrabre odluke i velike reforme, ali sam ubeđen da će Srbija ispuniti neophodne uslove. Kao izazove koje Srbija mora rešiti u narednom periodu, Rajnfeld je istakao da je potrebno završiti reforme, uhapsiti preostale optužene za ratne zločine, rešiti pitanje Kosova.

Ren je naglasio da je predaja srpske kandidature „kruna švedskog predsedavanja” Uniji i poručio da Evropska komisija jedva čeka da počne da sarađuje sa Srbijom. „Srbija je prešla dug put u proteklih deset godina i njena vlada je naporno radila da se dođe do tačke na kojoj se danas nalazi. Od nacionalističke prošlosti došla je do evropske budućnosti. Mi u komisiji jedva čekamo da počnemo da radimo sa vama”.

Pre ceremonije predaje zahteva Tadić i Rajnfeld razgovarali su u četiri oka. Posle predaje kandidature, predsednik Srbije je imao sastanak sa Karlom Biltom. Na prijemu koji je u njegovu čast organizovao švedski šef diplomatije Tadić je ponovio da očekuje da Srbija u 2010. godini dobije status kandidata. „Neko će reći da je to prebrzo. Ali pre samo dva meseca ni sam nisam verovao da će biti odmrznut Prelazni trgovinski sporazum, pa se to dogodilo”, rekao je on i poručio da će Srbija biti pozitivno iznenađenje u Evropi sledeće godine.

Bilt je rekao da je danas veoma važan dan za Srbiju i da je njegova zemlja, tokom šestomesečnog predsedavanja, dobila dve aplikacije za članstvo: aplikaciju Srbije i Islanda. „Dosta toga je postignuto zbog vašeg uspeha na prošlogodišnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima, kada ste nastupili sa platformom evropskih integracija”, zaključio je švedski ministar spoljnih poslova.

B. Č.

-----------------------------------------------------------

Tekst zahteva Srbije

Stokholm – U ime Republike Srbije, u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji (EU), imamo čast da podnesemo zahtev za prijem u članstvo EU, ističe se u dokumentu koji je predsednik Srbije Boris Tadić juče u Stokholmu predao švedskom premijeru Frederiku Rajnfeldu, čija zemlja predsedava uniji. „Memorandum Vlade Republike Srbije, u vezi sa podnošenjem zahteva za prijem Republike Srbije u članstvo EU, koji prilažemo, odražava opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Republike Srbije i njenog članstva u EU”, ističe se u ovom dokumentu koji su potpisali Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Fonet

[objavljeno: 23/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.