Tadić počeo posetu Francuskoj

Izvor: B92, 06.Apr.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić počeo posetu Francuskoj

Pariz -- Predsednik Srbije Boris Tadić stigao je u Francusku, gde će tokom trodnevne posete razgovarati s najvišim zvaničnicima te zemlje.

Tadića je uz najviše državne počasti dočekao francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean, preneo je RTS.

Predsednik Srbije sastaće se s francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem u petak, 8. aprila, na radnom ručku u Jelisejskoj palati, a razgovaraće i s premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fransoa Fijonom, predsednikom Senata Žerarom Laršeom i predsednikom Nacionalne skupštine Bernarom Akojeom.

Najavljeno je da će tokom Tadićeve posete Francuskoj biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

U delegaciji koju predvodi Tadić su i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Predsednik Srbije održaće predavanje na Vojnoj akadamiji na temu "Srbija, Francuska i Evropska unija", prisustvovaće otvaranju izložbe u spomen umetnice Olje Ivanjicki i položiti vence na Trijumfalnoj kapiji i srpskim vojnicima na groblju Tije.

Ovo će biti drugi Tadićev susret sa Sarkozijem. Prvi put su se sastali u oktobru 2008. godine.

Podrška EU integracijama

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić kaže za B92 da je glavni cilj ove posete podrška Francuske putu Srbije ka Evropskoj uniji, što je u ovom trenutku i za Vladu glavni cilj.

Što se tiče Sporazuma o strateškom partnerstvu, Simić kaže da je to takođe u velikom interesu države Srbije, jer je polet francuskih investitora, koji je naglo povećan posle 5. oktobra 2000 godine, takođe cilj,

"Francuske investicije već godinama stagniraju u Srbiji, to sporazum može da promeni, poenta je da privredna saradnja zaživi i da se Francuska uključi u infrastrukturne projekte na području Srbije", zaključio je Simić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.