Tadić: Srbija će voditi politiku mira

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija će voditi politiku mira

Srbija će nastaviti da vodi politiku mira, sporazumevanja i integracija u Evropsku uniju, ali neće odustati od legitimnih i nacionalnih interesa odbrane suvereniteta, teritorijalnog integriteta i identiteta, poručio je u Klivlendu predsednik Srbije Boris Tadić. On je na prijemu za predstavnike srpske dijaspore, kojem su prisustvovali senator Džordž Voinović i komandant Nacionalne garde Ohaja Gregori Vajt, naglasio da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neće voditi politiku koja će ljude izlagati rizicima.

„Uvek govorim da hoćemo da Srbija bude članica EU, ali sa našim identitetom i kulturom. Svi koji misle da takav politički cilj sa sobom nosi gubitak identiteta trebalo bi da znaju da Srbija nikada neće odustati od politike odbrane vlastitog identiteta”, rekao je Tadić.

On je zamolio dijasporu u Ohaju da tu poruku prenese svim Srbima koji žive u SAD i naglasio da ne vidi „alternativu takvoj politici”.

Tadić je podsetio da je Srbija proteklih godina ostvarila i značajan ekonomski uspeh, iako se sada suočava sa posledicama globalne ekonomske krize. „Danas imamo značajne investitore koji dolaze iz SAD. To je nešto što veoma cenim”, istakao je Tadić i izrazio očekivanje da će američke kompanije nastaviti da ulažu u Srbiju.

------------------------------------------------------------------------------------

Tadić: Nismo ustuknuli

KLIVLEND – Država nikada neće ustuknuti pred nasilnicima, poručio je juče predsednik Srbije Boris Tadić, i dodao da Srbiji niko ne bi trebalo da drži lekcije iz poštovanja ljudskih prava.

„Svi ekstremisti, na levoj ili desnoj strani, biće procesuirani pred našim sudovima, jer sudovi i policija rade svoj posao. Tako ćemo i definisati i političku i ukupnu civilizacijsku sigurnost u našoj zemlji koja podrazumeva poštovanje svih demokratskih standarda i ljudskih prava”, rekao je Tadić.

Svako ko želi da iskaže svoje mišljenje i potvrdi identitet imaće prilike da to uradi u Srbiji pod uslovom da ne ugrožava bezbednost i sigurnost drugih građana i države, poručio je predsednik Srbije.

„Država je ponudila najsigurnije moguće uslove za održavanje Povorke ponosa i Srbija će, kao i svaka druga evropska zemlja, insistirati na zaštiti ljudskih prava svih svojih građana, mnogo puta sam rekao, nezavisno od njihove nacionalne, političke, verske ili polne orijentacije. To je civilizacijski standard i od toga Srbija, kao demokratska zemlja, nikada neće odustati”, istakao je Tadić.

Govoreći o uslovima za održavanje svih manifestacija takvog ili političkog karaktera, Tadić je napomenuo da Srbija mora voditi računa o sigurnosti građana koji izražavaju svoj identitet i demokratske stavove.

„Zbog toga je država, u skladu sa odlukom Skupštine grada, odredila da se takve manifestacije održavaju pred Palatom Srbije. To je centralno mesto u državi, to nije nikakva skrajnuta pozicija, niti poljana”, rekao je Tadić, prenosi FoNet

Fonet

[objavljeno: 22/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.