Bliži se trenutak za kandidaturu za EU

Izvor: S media, 15.Dec.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliži se trenutak za kandidaturu za EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je blizu trenutak kada će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u EU.

Tadić je objasnio da će Srbija podneti kandidaturu u onom trenutku kada bude sigurna da će naići na pozitivan odgovor i da neće stajati u fioci.

"Neću vam reći kada će Srbija podneti kandidaturu, ali ni taj trenutak nije daleko, on je blizu", rekao je Tadić na skupu posvećenom evropskim integracijama Srbije i nedavno usvojenom Lisabonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sporazumu.

Tadić je istakao da prioritet Srbije ostaje članstvo u EU, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, upotrebom prava i diplomatije.

On je podsetio da je Srbija u 2009. godini ostvarila dva cilja: dobijanje bezviznog režima i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma.

"Ništa od toga nije poklonjeno Srbiji, već je uloženo mnogo rada i truda u to. Treba da se radujemo što će bezvizni režim omogućiti svim gradjanima konkretne koristi, posle niza godina kada su bili suočeni sa redovima za dobijanje viza ispred ambasada".

On je rekao da će odmrzavanje Predlaznog trgovinskog sporazuma značiti i za privredni razvoj Srbije, jer će on biti oslonac za medjunarodne investitore, koji će Srbiju ubuduće procenjivati sa višim rejtingom, dodavši da je nastavak procesa evrointegracija važan za život svih gradjana.

Govoreći o Prelaznom trgovinskom sporazumu, predsednik Srbije je istakao da će to omogućiti bescarinski pristup našim proizvodima na tržištu EU i da će od toga imati i proizvodjači i potrošači u Srbiji koristi.

Tadić na konferenciji UN o klimi

Predsednik Srbije Boris Tadić predvodiće državnu delegaciju koja će od sutra do petka, 18. decembra, učestvovati u radu završnog dela Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu.

U delegaciji Srbije biće i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji na konferenciji prisustvuje i u svojstvu predsedavajućeg Upravnog saveta Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), saopštilo je danas Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Cilj Konferencije jeste postizanje novog globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, koji bi zamenio aktuelni Protokol iz Kjota koji ističe 2012. godine.

Na konferenciji učestvuju sve 192 države članice UN.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Kandidatura kad bude vreme

Izvor: B92, 15.Dec.2009

Beograd -- Srbija će podneti kandidaturu za članstvo u EU kada proceni da će takav potez biti dočekan raširenih ruku a to vreme nije daleko, smatra Boris Tadić..."To vreme je blizu. Dovoljno sam vam rekao", rekao je Tadić u Skupštine Srbije na konferenciji "EU i Ugovor iz Lisabona: Nova šansa...

Nastavak na B92...

Tadić: Građani traže odgovornu državu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2009

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) kada bude ocenjeno da će ta kandidatura naići na pozitivan odjek u Uniji...Kandidatura će biti podneta kada se bude procenilo da neće stajati u fioci, već da će naići...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Kandidatura kad bude izvesan pozitivan odgovor

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Dec.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) kada bude ocenjeno da će ta kandidatura naići na pozitivan odjek u Uniji. Kandidatura će biti podneta kada se bude procenilo da neće stajati u

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Tadić pred susret sa Ferhagenom

Izvor: RTS, 16.Dec.2009, 09:50

Bilateralni odnosi Srbije i Holandije su sve bolji, izjavio je predsednik Boris Tadić, posle razgovora sa šefom holandske diplomatije Maksimom Ferhagenom. Srbija će podneti kandidaturu za članstvo u EU u najpogodnijem trenutku, rekao Tadić. ..Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je posle susreta...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.