Tabakovićeva: MMF zadržao prognozu

Izvor: B92, 14.Nov.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabakovićeva: MMF zadržao prognozu

Beograd -- Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković otkrila je danas da je zbog usporavanja rasta Evropske unije, MMF bio u iskušenju da smanji prognozu rasta srpske privrede.

Međunarodni monetarni fond je odustao od toga zbog činjenica koje su mu predočene u razgovoru tokom poslednje posete. Tabakovićeva je rekla da je povodom ovog skepticizma upitala šefa tima MMF-a Jana Kesa Martejna da li je iko verovao da će Srbija ostvariti projektovani rast od 3.5 odsto u ovoj godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nakon toga, MMF je zadržao projekciju rasta na 3,5 odsto", navela je guvernerka na konferenciji za novinare u NBS. Tabakovićeva je istakla da ekonomska aktivnost raste dvadeset uzastopnih tromesečja, te da je u trećem tromesečju, u odnosu na isti period prošle godine, rast bruto domaćeg proizvoda ubrzan na 4,7 odsto.

"S obzirom na to da je eksterna tražnja dodatno usporena, takvo ubrzanje privrednog rasta ukazuje da domaći faktori daju sve značajniji doprinos. Ključni činilac ubrzanja privrednog rasta u trećem tromesečju bio je građevinski sektor, koji je usled intenziviranja radova na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi ubrzao rast na oko 35 odsto međugodišnje", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, brži privredni rast omogućilo je aktiviranje investicija iz prethodnog perioda, koje su uticale na to da izvoz prerađivačke industrije ubrza rast sa pet odsto u prvoj polovini godine na skoro devet procenata tokom trećeg tromesečja.

S obzirom na ostvarene rezultate, Tabakovićeva je naglasila da je NBS projekciju rasta BDP-a za ovu godinu korigovala naviše, sa 3,5 na 3,6 odsto, pri čemu postoji realna mogućnost da rast bude i veći. "Očekujemo da će se rast dodatno ubrzati na oko četiri procenta u 2020. i da će sličnu dinamiku zadržati i u srednjem roku, vođen investicijama, izvozom i održivim rastom lične potrošnje", poručila je guvernerka NBS.

Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Savo Jakovljević rekao je da je već izvesno da će 2019. godinu na globalnom nivou obeležiti znatno usporavanje trgovine i privrednog rasta usled rastućeg protekcionizma i neizvesnosti u pogledu budućih trgovinskih politika vodećih svetskih ekonomija.

Očekivanje NBS je da će strane direktne investicije dostići rekordan nivo iz prethodne godine i da će u neto iznosu, petu godinu zaredom, više nego u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa.

"Uravnotežene javne finansije i stabilna eksterna pozicija zemlje odražavaju se na pad premije rizika i povećanje kreditnog rejtinga, što doprinosi relativnoj stabilnostina deviznom tržištu", naveo je Jakovljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.