TAPI podmeće nogu Nabuku

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAPI podmeće nogu Nabuku

16.02.2011. -

Gasni projekat Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija – TAPI, podmeće nogu Nabuku. Azijski partneri Ašhabada nameravaju već u prvom polugodištu da potpišu sa njim sporazum o kupoprodaji gasa. Međutim konzrocijum Nabuko nema za sada nikakve garancije pristupa trukmenistanskom gasu.

Turkmenistan obećava gas i azijskim kupcima, i EU za Nabuko uz učešće kompanija iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Turske. I jednim i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << potrebni su otprilike isti obimi – 31-33 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Za TAPI Turkmenistan je jedina resursna baza, dok se za Nabuko on vidi kao glavni isporučilac pored Azarbejdžana. Međutim Ašhabad nema dovoljne obime kako bi izvozio istovremeno i na Istok, i na Zapad, smatra predsednik Saveza naftnih i gasnih indisturijalaca Rusije Genadij Šmalj.

Danas Turkmenistan proizvodi 70-75 milijardi kubnih metara gasa. On im čitav niz zanimljivih nalazišta, koji mogu bitno da uvećaju čitavu bazu proizvodnje gasa. Izgrađeni su gasovi u Kinu, Iran, Rusiju. Gasovod u Avganitan, Pakistan i Indiju vrlo je važan za Turkmenistan sa političke tačke gledišta, i taj projekat ima više šansi od Nabuka. Ako on bude izgrađen, Nabuko će ostati bez ičeg. On i danas nema neku resursnu bazu. Smatram da će izgradnja gasovoda TAPI još više otežati problem vezan za osiguranje gasa za gasovod Nabuko.

Tim pre što će Avganistan, Pakistan i Indija, po svemu sudeći, prvi ugovoriti potrebne obime gasa. Kako se saznaje posle nove runde pregovora u Ašhabadu uz učešće Azijske razvojne banke, to će se desiti već u naredna 2-3 meseca. Što se tiče Nabuka, taj projekat, kako ističu eksperti, rizikuje da ostane na papiru, pošto do danas nema nagoveštaja za potpisivanje ugovora – ni sa Turkmenistanom, ni sa Azarbejdžanom. Ova neodređenost veoma napreže Baku. Nedavno je on upozorio partnere iz EU da ako ne bude drugog izvora gasa za Nabuko, on neće pristati da snabde na polovinu prazan gasovod. Azarbejdžan pri tome polazi od čisto ekonomskih razloga – bez Turkmenistana on će morati sam da pokriva tarife tranzita. A pošto će cev biti praktično poluprazna, onda će cena azarbejdžanskog gasa odmah skočiti i postati nepovoljna za evropljane.

Ovu mozgalicu moraće da rešava EU, pri tome u non-stop režimu. Inače će izgubiti obraz, između ostalog pred Rusijom. Jer do danas Brisel razmatra projekat Nabuko kao svojevrsni izazov Moskvi, pošto cevovod treba da bude izgrađen iz kaspijskog regiona u zemlje EU preko Turske, zaobilazeći rusku teritoriju. Rusija ima čime da parira. To je gasovod Južni tok na jug Evrope preko dna Crnog mora. U sredu tok njegove realizacije će se razmatrati na samitu Rusija-Italija u Rimu. Reč je o ubrzanju rokova izgradnje gasovoda i pozivanju novih parntera – kako u sastav operatera projekta, tako i uvoznika ruskog gasa.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.