Svilanović: Različita očekivanja

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Različita očekivanja

Beograd -- Peti oktobar nije ni mogao da opravda sva očekivanja, kaže jedan od glavnih aktera Goran Svilanović, jer su ta očekivanja za svakoga bila različita.

Bivši ministar spoljnih poslova SRJ i nekadašnji lider GSS Svilanović je rekao da Srbija nije imala konsenzus o ulasku države u Evropsku uniju i da ga nema ni danas.

On je u "Kažiprstu" B92 rekao da je taj dan ipak početak velikih promena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji, ali da posle 10 godina građani "imaju mnogo razloga da budu nezadovoljni, jer se promene odvijaju previše sporo".

Goran Svilanović, danas funkcioner OEBS-a, zamerio je ljudima u DOS-u koji su bili u institucijama što su poricali da su znali šta će se dogoditi sa Crnom Gorom, Kosovom i hapšenjem Slobodana Miloševića, jer takva politika ima dramatične posledice zbog toga što podiže očekivanja građana.

"I konflikt Koštunica-Đinđić nije bio stvar lične netrpeljivost, koliko različitih koncepcija u kom pravcu Srbija treba da ide posle petooktobarskih promena”, kaže Svilanović.

Jedan od lidera pokreta "Otpor" Ivan Marović kaže da ga optimizam nije napustio ni posle 10 godina i da je jedna od najvećih tekovina tog dana demokratizacija Srbije.

"Sada se niko više ne usuđuje da pokrade izbore, kada građani glasaju na izborima u proteklih deset godina svaka vlast je poštovala volju naroda i vlasti su se smenjivale na demokratski način. To je možda najveći uspeh kao i to što spoljnopoliitčki mi smo izašli iz ćorsokaka i mi više ... najveći neuspeh neiskorišćenost potencijala”, ocenio je Marović.

Ističući da su se tajkuni koji su stekli pozicije za vreme vladavine Miloševića obogatili posle 5. oktobra, jer je tada mnogo novca ušlo u zemlju, Svilanović je rekao da podržava "ukrupnjavanje" na domaćoj političkoj sceni i da će glavna tema na narednim izborima biti pitanja korupcije i ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.