Izvor: B92, 08.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji o novoj vladi

Njujork, Berlin, Moskva, London -- Svetski mediji u svojim izveštajima o formiranju Vlade Srbije u prvi plan stavljaju proevropsku orijentaciju nove vlade.

Nova prozapadna vlada Srbije ima za cilj da zemlju uvede u Evropsku uniju i da ukine štetni nacionalizam iz prošlosti, ocenio je Njujork tajms.

Američki list navodi da je premijer Mirko Cvetković jasno istakao da je povezivanje Srbije sa Zapadom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegov glavni cilj. On se zalaže za brz ulazak zemlje u Evropsku uniju, ali i naglašava da će se usredsrediti na poboljšanje posustale srpske ekonomije i na borbu protiv kriminala i korupcije, naveo je američki dnevnik.

Cvetković je, navodi Njujork tajms, rekao da će se boriti da Kosovo ostane deo Srbije i naglasio da će Beograd nastaviti da pruža ekonomsku pomoć Srbima na Kosovu, koje je u februaru proglasilo nezavisnost.

Ipak, kako prenosi Njujork tajms, "zapadne diplomate se nadaju da će proevropski stav nove vlade ublažiti čvrst otpor nezavisnosti Kosova, makar rečima, ako ne u praksi".

"Zapadne diplomate se takođe nadaju da će Srbija sarađivati u izručivanju osumnjičenih ratnih zločinaca tribunalu UN u Hagu, što je preduslov za pristupanje Uniji", piše američki dnevnik.

AP: Prozapadni premijer preuzeo dužnost

Novi srpski prozapadno orijentisan premijer Mirko Cvetković preuzeo je danas kabinet nakon što su vladu obrazovali Demokratska stranka i partija bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, prenosi agencija AP.

"Mirko Cvetković preuzao je (kabinet) od dosadašnjeg nacionalističkog premijera Vojislava Koštunice na kratkoj formalnoj svečanosti u sedištu vlade u Beogradu", javlja AP.

Agencija navodi da su "pod Miloševićem, socijalisti okrivljeni za podsticanje ratova na Balkanu i uništavanje ekonomije Srbije, ali da ta partija odnedavno teži da se oslobodi tog imidža i prihvati prozapadne reforme".

AP prenosi da se Cetković založio za pridruživanje EU i obnavljanje odnosa sa SAD, "kao prioritete nove vlade", ali i da je naglasio da njegova vlada nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Podseća se da je Cvetković nasledio Koštunicu koji je "predvodio revoluciju kojom je 2000. godine s vlasti zbačen Milošević, ali je posle prihvatio čvrstu antizapadnu politiku".

Navodi se takođe da se Zapad nada da će vlada u kojoj većinu imaju demokrate predsednika Srbije Borisa Tadića sprovesti "prozapadne reforme" i da će Haškom sudu isporučiti preostale optužene Srbe, pre svega Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

AP prenosi i reči Ivice Dačića, lidera socijalista i novog ministra policije, da su socijalisti "oduvek bili" za saradnju s Haškim sudom. "To je naša međunarodna obaveza", rekao je Dačić.

Rojters: Srbija se okrenula ka Evropi

Izbor prozapadne vlade Srbije pokazao je da se Srbija konačno okrenula od "inadžijskog nacionalizma 1990-ih" ka Evropi, ocenjuje danas agencija Rojters.

Susedi Srbije i EU očekuju da Beograd pređe s reči na dela, navodi Rojters, dodajući da takav odnos delimično "potiče iz frustracija Zapada zbog dugogodišnjeg inaćenja Srbije" i "nedoumica oko njene uloge kao glavnog agresora u jugoslovenskim ratovima 1990-ih".

Takav odnos je takođe izazvan i nelagodom zbog sastava nove koalicione vlade, "šarenolikog savezništva" u kojem učestvuju prozapadne demokrate, socijalist pokojnog Slobodana Miloševića, liberalne tehnokrate i populisti koji zagovaraju socijalnu državu.

"Srbija je dugo bila zaglavljena na raskrnici", rekao je Danijel Server iz američkog Instituta za mir.

Navodeći da je Zapad dugo slušao "ne sve što Beograd kaže, nego samo one stvari koje želi da čuje, prazna obećanja", Sever kaže da će se o novoj vladi "suditi po onome što radi, ne po onome što govori".

Stranke u vladajućoj koaliciji žele da uvedu Srbiju u Evropsku uniju, navodi Rojters, ali ocenjuje da plan kako da se stigne u EU - istovrenom obnovom ekonomije i vraćanjem Kosova u sastav Srbije – za sada deluje "nejasno".

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak rekla je da je EU zadovoljna prozapadnom orijentacijom nove vlade, ali da je svesna "veoma loše, veoma opterećujuće istorije" socijalista.

Demokrate moraju socijalistima jasno da stave do znanja značaj saradnje s Haškim sudom, inače će put Srbije ka EU i dalje biti blokiran, rekla je Pak i objasnila da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ratifikovan dok saradnja s Hagom ne bude završena.

Zapadni diplomata, koji se nalazi u Beogradu, kaže da nekoliko država iz EU smatra da je Brisel za sad dovoljno uradio ponudivši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i dajući podstrek prozapadnim partijama na majskim izborima.

"Znamo da se koalicijom pažljivo balansira i želimo da ona funkcioniše, ali uslovi su jasni: isporučite begunce, ubrzajte reforme, budite realističniji povodom Kosova", kaže diplomata.

On je rekao da su u narednih nekoliko meseci malo verovatni značajniji potezi EU u odnosu na Srbiju i Balkan s obzirom na odbacivanje Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj, a Rojters navodi da Beograd "očajno" želi čvrst singal iz EU kako bi privukao investicije što bi omogućilo izdašni socijalni program koji je obećala nova vlada.

Analitičarka poslovne analitičke kompanije "Global insajt" Dragana Ignjatović ocenjuje da će investitori biti oprezni dok vlada ne pokaže svoje pravo lice.

Srbija ima prozapadnu vladu, ali i snažnu opoziciju, kaže Ignjatović i dodaje da će odnos između socijalista i demokrata morati da bude jasnije predočen pre nego što investitori počnu masovno da dolaze u Srbiju.

Navodeći da će pored Haga glavni test na putu Srbije ka EU biti stav prema Kosovu, Rojters prenosi reči Servera koji je rekao da Beograd mora da prestane da agituje za podelu Kosova po etničkim linijama ili će u protivnom, isprovocirati Albance na jugu Srbije i u Makedoniji.

"Ako Kosovo počne da deluje kao da zaista nije nezavisno, to će lako probuditi uspavanog džina panalbanizma i to će biti veoma štetno za Mekedoniju i Srbiju", kaže Server i dodaje da bi pragmatičan Beograd mogao pozitivno da utiče na region.

Nemačka štampa: Proevropska vlada

Srbija je dobila proevropsku vladu, koja je kao najvažniji cilj navela približavanje zemlje Evropskoj uniji, očuvanje teritorijalnog integriteta, borbu protiv korupcije i socijalnu pravdu, piše danas nemačka štampa, ukazujući istovremeno da su vladu sastavili nekadašnji politički protivnici - socijalisti i demokrate.

"Za ciljeve se izjasnio i šef Socijalističke partije Ivica Dačić, koji se nada da će svoju partiju moći da oslobodi iz izolacije", piše nemački dnevnik Tagešspigel, navodeći da SPS svojim proevropskim kursom dobija mogućnost privlačenja mladih, čime bi se pobrinuo za svoju budućnost.

"Jedan od najvećih izazova nove vlade biće poboljšanje saradnje sa Haškim tribunalom", piše list, navodeći da, pre svega, EU očekuje brzo hapšenje i izručenje trojice preostalih optuženih - Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića.

Liberalni Tagescajtung navodi da se predsedniku Borisu Tadiću prebacuje da je za šefa vlade izabrao privrednog eksperta Mirka Cvetkovića, "koji nije političar, nije učestvovao u koalicionim razgovorima, niti je imao uticaja na strukturu vlade".

"Ako ta vlada - u kojoj će, ne premijer, već šef države donositi sve važne odluke - ubrzo osetno ne poboljša privrednu situaciju, ona će jedva preživeti naredne četiri godine", navodi Tagescajtung procene analitičara.

FT: Srbija će nastojati da brzo uđe u EU

Nova vlada Srbije će nastojati da zemlju brzo uvede u Evropsku uniju, uspostavi strateške veze sa Rusijom u snabdevanju gasom i obnovi pregovore o Kosovu, ključni su stavovi koje je iz ekspozea novog premijera Mirka Cvetkovića danas naveo britanski Fajnenšel tajms.

Zapadne diplomate su ohrabrile "iskupljenje" diskreditovanog SPS-a, naveo je Fajnenšel tajms, dodajući da je za ministra policije sada postavljen lider socijalista Ivica Dačić, pa list ocenjuje da to "izaziva sumnju u pogledu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom u potrazi za još trojicom srpskih optuženika".

Cvetković je obećao da će popraviti odnose sa SAD, dodaje list, podsećajući da su SAD i većina članica EU podržale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, i "time podjednako uvredili umerene i tvrdokorne građane Srbije".

Ruski mediji: Rusiji drugostepeno mesto

Dnevnik Vremja novostej ocenjuje da će novi kabinet zauzeti kurs ubrzane integracije u EU, a da je "odnosima sa Rusijom premijer dao drugostepeno mesto u odnosu na pripreme za stupanje u EU - stavljajući ih u isti nivo sa jačanjem saradnje sa SAD, Kinom, Indijom, zemljama mediteranskog basena i nesvrstanim zemljama".

Novi srpski premijer Mirko Cvetković je u političkom smislu prilično bleda figura i nesumnjivo da će striktno slediti ukaze svog šefa iz Demokratske stranke, predsednika Srbije Borisa Tadića, piše danas moskovska Nezavisimaja gazeta.

Vladi je najverovatnije predodređen dug život. To se objašnjava time što, bez obzira na raznolikost partija koje je čine, vlada ima zajednički cilj – ubrzano uključivanje u Evropsku uniju. Prvi korak nove koalicije na tom putu će biti ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, navodi list.

Ruski elektronski mediji izveštavaju da je u Srbiji većinom glasova u Skupštini izabrana nova vlada, za koju navode da je proevropski orijentisana i da su glavni ciljevi što skorije pristupanje Evropskoj uniji, jačanje privrede i zaštita teritorijalne celovitosti zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.