Svetske agencije o pregovorima

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske agencije o pregovorima

Brisel -- Svetske agencije, navodeći da su zvanično otpočeli pregovori Srbije sa EU, ocenile su da su time priznati napori Beograda u normalizaciji odnosa s Prištinom.

Agencije navode i da našoj zemlji predstoje dugi, a možda i teški pregovori.

Srbija je zvanično krenula u "dugi marš" kako bi postala 29. članica Evropske unije, otpočevši dugotrajne, a možda i teške pregovore kako bi svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakone uskladila sa evropskim standardima, navela je agencija Frans pres.

Prva međuvladina konferencija Srbije i EU, koja je jutros održana u Briselu, označila je prvi korak u procesu koji će, verovatno, trajati godinama, a u kojem će Srbija i zvaničnici Unije pregovarati o 35 pojedinačnih poglavlja, kako bi se "sve, od slobode štampe do sijalica", uskladilo sa propisima EU, istakla je francuska agencija.

AFP ukazuje na to da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji je postignut prošlog aprila uz posredovanje EU, konačno omogućio Srbiji da odškrine vrata Unije.

Podsetivši na upozorenje komesara EU za proširenje Štefana Filea da Srbiju čekaju mnogi izazovi i da će biti potreban naporan rad, Frans pres navodi da će, pored ekonomije, Srbija morati da prilagodi i svoje standarde u oblasti poljoprivrede, energetike i očuvanja prirodne sredine.

Francuska agencija prenosi i da će se prvo pregovarati o dva najteža i najvažnija poglavlja, koja se odnose na osnovna prava i pravosuđe, a to su poglavlja 23 i 24.

"U kratkom roku" će se, takođe, pregovarati i o poglavlju 35, koje se odnosi na "ostala pitanja", a koje bi moglo da obuhvati i teško političko pitanje Kosova, naveo je AFP.

Američka agencija Asošiejted pres ocenjuje da odluka 28-člane Unije da otvori pristupne pregovore sa Srbijom predstavlja priznanje za napore Beograda da poboljša odnose sa Kosovom i sprovede sveukupne reforme.

Srbija se nada da će pregovori utrti put stranim investicijama, navodi AP.

Američka agencija naglašava da je ključni napredak postignut u aprilu prošle godine, kada su se Beograd i Priština usaglasili da normalizuju odnose, okončavši višegodišnju ljutnju.

Nemački radio Dojče vele navodi da je Srbija i zvanično otvorila pristupne pregovore sa EU, uz napomenu da joj predstoj dug put sa mnogo bolnih reformi.

BBC prenosi reči srpskog premijera Ivice Dačića da EU nije samo cilj, već i sredstvo za modernizaciju zemlje.

Očekuje se da će pregovori trajati nekoliko godina, jer Srbija mora da uskladi svoje zakonodavstvo i institucije sa evropskim normama, naveo je britanski radio.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.