Švedski sto: Premijera prvog dokumentarnog putopisa Umea i Stokholmu

Izvor: Story, 17.Okt.2014, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski sto: Premijera prvog dokumentarnog putopisa Umea i Stokholmu

Premijera prvog domaćeg dokumentarnog TV putopisa o ovogodišnjoj EU prestonici kulture Umea i Stokholmu u Parobrodu.

Umea i Stokholmu, Foto: Promo

U utorak, 21. oktobra od 20 časova u Ustanovi kulture Parobrod održaće se premijera prvog domaćeg dokumentarnog TV putopisa o ovogodišnjoj EU prestonici kulture Umea i Stokholmu, sa pratećim poklon bedekerom – Švedska >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << za početnike u okviru programa manifestacije SWE u svemu.

Vremenska podudarnost globalnim švedskim lifestyle trendom sa titulom evropske prestonice kulture grada Umee i sa studijskom posetom grupe domaćih kreativaca u organizaciji Švedskog instituta i UK Parobrod glavni su motiv, a ne samo koincidencija domaće produkcije dokumentarne, knjige i filma, svojevrsne Švedske za početnike.

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad Parobrod jedina je u našoj sredini, nekoliko poslednjih godina proučavala i domaćoj javnosti pokušala da približi pojam kulturne demetropolizacije kroz institut evropskih prestonica kulture. Tamo gde su putovanja započeta u Essenu i Rurskoj oblasti, Turkuu u Finskoj i Talinu u Estoniji, preko Gimaraeša u Portugalu, Košica u Slovačkoj i Lublina u Poljskoj, francuskog Marseja, krug se zahvaljujući Ambasadi Kraljevine Švedske u Beogradu i Švedskom institutu, ove godine zatvorio na severu Evrope i Baltika, Umei i Stokholmu.

Preko 100 mladih ljudi u 5 godina, posetilo je sveukupno 21 grad, proputovavši kroz 13 evropskih država, na putu ka navedenih 7 prestonica kulture. Iza njih je 6 multimedijalnih produkcija koje sačinjavaju izložbe i publikacije, filmovi koje smo imali prilike da pogledamo na nacionalnom javnom servisu. I štaviše knowhow koji je deo njih pre vremena za naše prilike, a u pravo vreme po evropskom standardu, pre navršene tridesete etablirao u činioce kulturne scene.

Ovim programom završava se ovaj donekle don kihotovski projekat predstavljanja evropske tranzicije u lokalnom okviru kulture u kreativnu industriju.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.