Švedska forsirala kandidaturu

Izvor: RTS, 20.Dec.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska forsirala kandidaturu

Tokom svog predsedavanja Švedska je forsirala kandidaturu Srbije za članstvo u EU, a to je sada urodilo plodom, izjavio ambasador Srbije Ninoslav Stojadinović. Boris Tadić predaje u utorak premijeru Švedske Fredriku Rajnfeltu kandidaturu.

Predsednik Srbije Boris Tadić predaće u utorak, 22. decembra, u Stokholmu premijeru Švedske, Fredriku Rajnfeltu, zahtev za kandidaturu Srbije za prijem u članstvo u Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uniji.

Bez obzira na to kada će Savet ministara Evropske unije od Evropske komisije zatražiti mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo u EU, želimo da ono bude pozitivno, izjavio je Fonetu šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji smatra da bi već trebalo razmišljati o priznavanju statusa kadidata i pripremati se za početak pregovora sa Briselom.

Dežer je podsetio da je Vladi Srbije savetovano da proceni koji je najbolji trenutak da podnese kandidaturu za EU, jer je važno da na taj zahtev usledi pozitivan odgovor, ističući da je Srbija već ostvarila dva velika uspeha, ukidanje viza i deblokadu Prelaznog sporazuma.

"Mislim da je jasno da su ta dva važna koraka ostvarena zahvaljujući dobrom radu Srbije i njenih institucija", ocenio je Dežer, koji je istakao da se u poslednje vreme pojačava i ubrzava saradnja Beograda i Brisela.

Vlada Srbije sama je morala da donese odluku kada će podneti kandidaturu, napomenuo je Dežer, dok je Evropska komisija samo savetovala da se Beograd, pre odluke, konsultuje sa partnerima iz Unije.

Dežer je objasnio da se kandidatura, preko predsedavajućeg EU, predaje Savetu ministara, posle čega se šalje na mišljenje Evropskoj komisiji.

Šta god se desi na proceduralnom nivou, naglasio je Dežer, suština je da počne rad na ispunjavanju obaveza iz evropske agende, jer je cilj da Srbija dobije pozitivno mišljenje na svoj zahtev.

"Pozitivno mišljenje znači odobravanje Srbiji statusa kandidata i stvaranje uslova za otvaranje pregovora o članstvu. Mi već moramo o tome da razmišljamo i da se pripremamo", poručio je Dežer.

Sastanku srpske delegacije i zvaničnika Švedske, koja predsedava Evropskoj uniji do 1. januara 2010. godine, priisustvovaće, osim premijera Rajnfelta, i šef diplomatije Karl Bilt, kao i evropski komesar za prosirenje Oli Ren.

Zeleno svetlo iz Stokholma da Srbija može da podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji usledilo je sinoć, svega nekoliko sati nakon što su zahtev i memorandum za članstvo Srbije u ime vlade potpisali predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji prvi je korak u procesu evropske integracije posle Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Podnosi se obično po njegovom stupanju na snagu ili tokom procesa ratifikacije.

"Švedska je tokom svog predsedavanja forsirala kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, a to je sada urodilo plodom", izjavio je u Stokholmu ambasador Srbije Ninoslav Stojadinović.

Rok za odgovor iz Brisela nije precizno definisan i zavisi od zemlje kandidata, ali je sudeći po zemljama u regionu, najmanje godinu dana. Članicama unije je za to trebalo od tri do čak četrnaest godina.

Od pet zemalja Zapadnog Balkana koji se nalaze u procesu stabilizacije i pridruživanja, status kandidata za članstvo imaju Hrvatska i Makedonija, dok su Crna Gora i Albanija podnele zahteve ali još nisu dobile konačan odgovor.

Nakon što stigne u Brisel, zahtev za članstvo u EU treba da se prosledi Evropskoj komisiji na izradu mišljenja.

Zatim zemlja koja želi da postane kandidat dobija upitnik sa pitanjima na koja treba da odgovori, a tek posle toga može da očekuje odgovor, odnosno prihvatanje kandidature.

Zahtev Srbije za članstvo biće u Stokholmu svega nedelju dana, jer od Švedske predsedavanje Evropskoj uniji preuzima Španija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.