Sve zemlje bivše Jugoslavije u EU

Izvor: B92, 29.Okt.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve zemlje bivše Jugoslavije u EU"

Vatikan -- Govoreći o ulasku Hrvatske u EU, premijer Milanović u Vatikanu kazao da misija neće biti ispunjena ako sve države bivše Jugoslavije ne budu integrisane u Uniju.

Hrvatski premijer Zoran Milanović koji boravi u Vatikanu gde se sastao s papom Benediktom Šesnaestim i državnim sekretarom Tarčiziom Bertoneom večeras je bio na okruglom stolu "Vatikan i Hrvatska: Dvadeset godina diplomatskih odnosa'". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Moramo sarađivati s našim susedima u dobroj volji kako bi rešili sva nerešena pitanja i da napokon nakon 20 godina definišemo granice", rekao je i podsetio da Hrvatska za sada ima rešene granice samo s Mađarskom.

On je izrazio nadu da takav stav deli i službeni Vatikan. Istakao je da je to u hrvatskom interesu, jer u BiH živi određeni broj Hrvata.

"Težak put Hrvatske bio bi drugačiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice papa, Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog i zato Vatikan zaslužuje posebno mesto u srcima Hrvata", rekao je Milanović u svom obraćanju na okruglom stolu poneđeljak u Vatikanu, ističući da je Vatikan uvek bio dobar prijatelj Hrvatske kojoj je pomagao da "postigne nešto što je legitimno, plemenito, nešto što doprinosi interesu zemlje, a ne ugrožava nikog drugog".

"Šef sam levo orijentisane vlade, pa se naše socijalne vrednosti ne poklapaju uvek i nužno u svakom pogledu, ali to je bit demokratije: razgovor i strpljenje. Ako želimo poboljšati stanje, a to je bit politike, moramo biti strpljivi, slušati narod, a to je nešto što možemo naučiti od Katoličke crkve", rekao je Milanović.

U razgovoru s papom i Beroneom, nije bilo reči o ugovorima Hrvatske i Vatikana, ali je bilo reči o sporu oko manastira Dajla u Istri na koji polažu pravo hrvatske vlasti, pulsko-porečka biskupija i red benediktinaca čiji je manastir bio pre nacionalizacije nakon 1945. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Misija je da države SFRJ budu u EU"

Izvor: Akter, 29.Okt.2012

Govoreći o ulasku Hrvatske u EU, premijer Milanović u Vatikanu kazao da misija neće biti ispunjena ako sve države bivše Jugoslavije ne budu integrisane u Uniju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.