Sve zemlje EU da priznaju Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve zemlje EU da priznaju Kosovo"

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je u Prištini da je za Nemačku "teritorijalni integritet Kosova nesporan i pozvao države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to i učine".

Posle sastanka sa predsednikom Vlade u Prištini Hašimom Tačijem, Vestervele je pozvao zemlje EU da priznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosovo i kazao da je karta Zapadnog Balkana konačna i da se nikada neće dovesti u pitanje granice balkanskih država.

Pet od 27 zemalja EU nije priznalo Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine.

Nemački ministar je rekao da njegova poseta Prištini, druga od kako je on na toj funkciji, pokazuje "odnos njegove zemlje prema Kosovu" i da "njegova sudbina nije tako beznačajna”. Vestervele je podsetio da je Nemačka zemlja koja je od početka podržavala nezavisnost Kosova i dodao da će "ostati verna tom stavu”.

Hašim Tači je izjavio da su "nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne za uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova", tvrdeći da je to u skladu sa Ustavom, Ahtisarijevim planom i Rezolucijom 1244 SB UN.

Tači je rekao da je Vestervelea upoznao sa odlukama vlade i dodao da je tu odluku trebalo doneti još ranije jer, kako je naveo, “oko 40.000 Srba bili su taoci kriminalnih struktura”.

“Nastavićemo da se i dalje bavimo severom u procesu sprovođenja sporazuma i uspostavljanja reda i mira, a poštovaćemo i agendu evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera, uz podršku SAD I EU”, kazao je Tači.

Šef nemačke diplomatije je istakao da je značajno da se "dijalog Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima nastavi što je pre moguće".

On je ocenio da je neophodno da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rešavaju razgovorima i da se obaveze preuzete tokom dijaloga dve zemlje, ali i rešavanja krize na severu Kosova realizuju.

Prema njegovim rečima, EU se zalaže za načelo saradnje a ne konfrontacije, a jednostrana rešenja nisu prihvatljiva.

Vestervele je u Prištinu doputovao oko 9.30 i odmah po dolasku razgovarao sa predsednicom samoproglašene republike Kosovo Atifetom Jahjagom.

Vestervele je pohvalio "napredak Kosova u svim oblastima a posebno u ekonomiji i izrazio spremnost Nemačke da podrži Prištinu u svim demokratskim procesima".

On je tokom sastnka sa Jahjagom istakao značaj "saradnje i koordinacije aktivnosti Kosova sa zemljama članicama EU, posebno sa Nemačkom, kao zemljom koja podržava Kosovo u svim oblastima".

Nemački šef diplomatije ukazao je i na značaj "informisanja Nemačke o svim aktivnostima koje se preduzimaju na Kosovu".

Jahjaga je ocenila "značaj jačanja i produbljivanja saradnje Kosova i Nemačke kako na političkom, tako i na ekonomskom planu" i izrazila uverenje da "Nemačka može pomoći unutrašnju i spoljnu konsolidaciju Kosova".

U razgovoru sa šefom nemačke diplomatije Jahjaga je ocenila da "Kosovo i Srbija treba da uspostave normalne odnose, kakve imaju i sa svimn drugim zemljama u regionu, jer se jedino tako mogu očuvati mir i stabilnost u zemlji".

Ona je, kako je saopšteno, kazala da "nema drugog rešenja za napredak Kosova sem vladavine zakona i ostavrivanja ustavnosti na celoj teritoriji zemlje i dodala da nikada neće biti podrške podeli Kosova ili unutrašnjem preuređenju".

Jahjaga je rekla da "akcija državnih organa na uspostavljanju reda i zakona na severu Kosova i preduzimanje mere reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom, pokazuje opredeljenje Republike Kosovo za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Prema njenim rečima, dijalog o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda ima za cilj pronalaženje rešenja oko konkretnih praktičnih pitanja.

Šef nemačke diplomatije razgovaraće u Prištini i sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom, zatim sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, predstavnikom Kancelarije Evropske komisije Haldunom Sinom i šefom Euleksa Gzavijeom Bu de Marnakom. Nakon sastanka u Prišini Vestervele će posetiti prelaz Jarinje.

Vestervele je doputovao na Kosmet na kraju posete regionu tokom koje je boravio u Podgorici i Dubrovniku. On je prvi šef diplomatije neke članice EU koji dolazi na Kosovo i Metohiju posle izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Kriza je počela 25. jula nakon odluke prištinskih vlasti da preuzmu prelaze na severu Kosova.

Ministar inostranih poslova Nemačke trebalo je da poseti i Beograd, ali, kako tvrdi ''Koha ditore'', bio je nezadovoljan time što predsednik Srbije Boris Tadić nije želeo da ga primi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.