Sve članice EU moraće da uvedu evro?

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2017, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve članice EU moraće da uvedu evro?

Sve članice EU, možda će uskoro biti primorane da uvedu evro.

Iako su Danci već izglasali na referendumu da ne žele evro, Evropska komisija će izgleda prisiliti tu skandinavsku zemlju da ipak usvoju jedinstvenu valutu, pišu nemački mediji. Beleške su procurele sa prošlonedeljnog sastanka u Strazburu, a u njima piše kako Komisija želi da svih, sada 27 članica Unije, usvoje evro do 2025. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Zvaničnici EU navodno će da traže budžet koji će biti usklađen sa evrom i da ima fiksnu poresku uplatu od svih država članica. Međutim, komesar EU zadužen za evro Valdis Dombrovskis, tvrdi da je sve pogrešno preneto.

"Bilo je nekih zabuna. Ono o čemu će se raspravljati u narednom periodu jeste kakva će biti monetarna unija u budućnosti. To ne znači da će članice morati da usvoje evro. Nismo odredili ni neke vremenske odrednice, ali naravno da ohrabrujemo članice da se pripremaju na neophodne mere", rekao je Dombrovskis.

Evro koristi trenutno 19 članica bloka. Evropska komisija bi, navodno, trebalo uskoro da održi sastanak o budućnosti evra. Kako prenose mediji, u beleškama jasno piše da se želi kontrola nad korišćenjem te valute.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.