Svaka treća Evropljanka pretrpela nasilje

Izvor: RTS, 17.Nov.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka treća Evropljanka pretrpela nasilje

Od svoje 15. godine života svaka treća žena u Evropi pretrpela je fizičko ili seksualno nasilje, kaže potpredsednica EP Ulrike Lunaček.

Potpredsednica Evropskog parlamenta je, na otvaranju konferencije mreže "Žene protiv nasilja u Evropi", istakla da nasilje nad ženama u EU prouzrokuje godišnje direktne i indirektne troškove u visini od 226 milijardi evra, prenosi Tanjug.

"Preventivne mere koštaju daleko manje", naglasila je Ulrike Lunaček pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se na studiju britanskih sociologa Silvije Valbi i Filipe Oliv.

Dodala je da je samo u Austriji svaka peta žena preživela nasilje i istakla da je potrebno usaglasiti zakonski okvir u EU, pošto su zakonske mere u borbi protiv nasilja i za podršku žrtava od zemlje do zemlje različite.

Prvi instrument, koji države obavezuje da aktivno deluju protiv nasilja protiv žena i u porodičnom domu, je Istanbulska konvencija Saveta Evrope, koju je do sada potpisala jedna desetina zemalja, među njima i Austrija, navedeno je na konferenciji, na kojoj učestvuje oko 300 predstavnika ustanova koje se bave žrtvama nasilja nad ženama iz 41 zemlje.

Ministarka za pitanje žena i obrazovanje Gabrijele Hajniš Hosek rekla je da i u Austriji stalno raste broj dokumentovanih slučaja nasilja u porodici.

Ukazala je na to da je zahvaljujući činjenici da su žene postale hrabrije po prijavljivanju nasilja, ali i zbog rasta potencijala agresije u vremenu velike nezaposlenosti, finansijske i ekonomske krize.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ALARMANTNO: Svaka peta žena u Austriji žrtva je nasilja!

Izvor: Kurir, 17.Nov.2014

Statistike pokazuju da je svaka treća žena u Evropi, to jesta svaka peta žena u Austriji, žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja..BEČ - Danas je otvorena trodnevna konferencija evropske feminističke mreže WAVE (Žene protiv nasilja). Svečanom otvaranju u Gradskoj kući prisustvovali su i republički...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.