Šutanovac o podršci Portugala

Izvor: B92, Beta, 16.Mar.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac o podršci Portugala

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izjavio da Portugal pruža punu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i dodao da je imao korisne razgovore o Kosovu.

Šutanovac kaže da je od zvaničnika Portugala dobio uveravanje da ta zemlja neće jednostrano smanjivati broj svojih pripadnika u Kforu, što je za Srbiju veoma važno sa stanovišta bezbednosti na Kosovu i Metohiji i u regionu.

"Nama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i (komandant savezničkih snaga u Evropi) admiral Džejms Stavridis nedavno rekao da će dalje smanjivanje snaga na Kosovu i Metohiji ići uz konsultacije s Beogradom. I danas smo dobili uveravanje da ni Portugal samostalno neće smanjivati snage na Kosovu, što znači i dalje veći stepen bezbednosti za sve koji tamo žive", rekao je Šutanovac.

Nakon razgovora s ministrima odbrane i spoljnih poslova i predsednikom parlamenta Portugala, on je rekao da je konstatovano da postoji neslaganje oko viđenja budućeg statusa Kosova i Metohije, ali da je sagovornicima zahvalio zbog učešća pripadnika vojske te zemlje u sastavu Kfora, koji je najbrojniji pojedinačni kontigent jedne zemlje u pokrajini.

Šutanovac je dodao da je jedinstvena ocena sa svih sastanaka da Srbija čini velike napore u procesu priključenja Evropskoj uniji i da su zvaničnici Portugala preneli ministru da Srbija ima punu podršku te zemlje na putu ka EU.

"Nama je bilo važno da čujemo da su reforme u sistemu odbrane zadovoljavajuće i da ispunjavaju sve kriterijume, kao i da imamo punu podršku Portugala za nastavak reformi", rekao je Šutanovac i dodao da postoji velika perspektiva za unapreenje saradnje između dve zemlje u oblasti odbrane.

Kao moguće pravce u razvoju saradnje sistema odbrane Srbije i Portugala, Šutanovac je naveo saradnju u oblasti vojne medicine, vojnog školstva, mirovnih operacija, ali i na planu odbrambene industrije, odnosno kroz povezivanje ekonomija dveju zemalja.

Ministar je rekao da obe zemlje imaju određenu proizvodnju u oblasti odbrambenih industrija i da bi unapređenjem saradnje mogli da se stvore uslovi za zajednički nastup na trećim tržištima.

"Možemo konstatovati da je saradnja u oblasti odbrane stub saradnje dve zemlje", rekao je Šutanovac i dodao da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić dobio poziv da poseti Portugal ove godine, a da je ministar odbrane Portugala Augusto Santoš Silva prihvatio poziv da poseti Srbiju.

Ministar Šutanovac se, osim s portugalskim kolegom, sastao i sa ministrom spoljnih poslova Luišom Amadom, kao i sa predsednikom Nacionalne skupštine Portugala Žaimom Žozom Matošem da Gamom.

Poseta ministra Šutanovca prva je poseta Portugalu nekog ministra odbrane iz Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.