Šutanovac: Evrointegracije za mir u regionu, najveći problem status Kosova

Izvor: Press, 27.Sep.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Evrointegracije za mir u regionu, najveći problem status Kosova

Ministar odbrane Dragan Šutanovac upozorio je da bi usporavanje evropskih integracija zapadnog Balkana vodilo ka destabilizaciji regiona i izložilo ga riziku da ponovo postane „crna rupa" na evropskom kontinentu. Ministar je na otvaranju konferencije „Integracije zapadnog Balkana u mrežu globalne bezbednosti" rekao da je zajedničko obeležje zapadnog Balkana jasno izražena politička volja i opredeljenje za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << EU. - Zapadni Balkan neosporno napreduje u sveukupnim reformama, kao i u procesu evropskih integracija. Postoje, međutim, bezbednosni problemi preostali iz prethodnog perioda koji i dalje utiču na politička kretanja u regionu i šire. To je na prvom mestu pitanje statusa Kosova i Metohije, zatim pokušaj nametanja revizije mirovnih sporazuma kojima su okončani sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, etnički i verski motivisan ekstremizam. Region opterećuju i problemi kao što su organizovani kriminal, trgovina narkoticima, oružjem i ljudima, nerešavanje pitanja povratka izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica, korupcija... - rekao je Šutanovac.
Šutanovac je podsetio i da oružane snage svih država regiona u određenoj meri već učestvuju u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN, EU i NATO i naglasio da je juče postala operativna kancelarija Srbije u Partnerstvu za mir.
- To će biti permanentna misija približavanja Srbije i Vojske Srbije svim zemljama koje su članice tog programa NATO - rekao je Šutanovac.
Američka ambasadorka Meri Vorlik pozdravila je promene koje je Srbija napravila u sektoru odbrane istakavši da su integracije u globalnu mrežu bezbednosti najbolji način za razmenu informacija.
- Svesna sam da je saradnja sa NATO posebno teško i osetljivo pitanje za Srbiju, ali se nadam da će doći do široke, snažne debate o ulozi Srbije u globalnom bezbednosnom okruženju i o partnerstvu sa NATO - rekla je Vorlik.
Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda rekao je da ovakav skup može doprineti boljem razumevanju evropskih i evroatlantskih integracija.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.