Suština EU puta su reforme i jasne procedure

Izvor: Beta, 21.Avg.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suština EU puta su reforme i jasne procedure

BEOGRAD, 21. avgusta 2014. (Beta) - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je u četvrtak da proces pridruživanja EU nije pitanje moralnih obaveza nego jasno definisanih procedura, i izrazila uverenje da će EU pomoći Srbiji u reformama.

"Reforme su suština i jedini jasan kriterijum na osnovu kojeg bi trebalo da mere našu spremnost za članstvo. Ne radi se o moralnim ili drugim obavezama, nego o vrlo jasnim procedurama >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i zna se u kojoj fazi koja procedura važi i koja obaveza za zemlju kandidata", rekla je Jadranka Joksimović agenciji Beta.

Na pitanje da li očekuje da EU tokom pregovora sa Srbijom pokrene pitanje sankcija prema Rusiji, Jadranka Joksimović je odgovorila da EU odlično poznaje privrednu, ekonomsku i socijalnu situaciju u Srbiji i da je sigurna da će Unija pomoći Srbiji na reformskom putu koji bi trebalo da dovede do suštinskog napretka u svim segmentima društva.

Ministarka je istakla da odnos Srbije i država kandidata sa EU u procesu pridruživanja nije odnos uslovljavanja ili nametanja zahteva, jer proces sam po sebi nije takav.

"Mi smo do sada kao zemlja kandidat u procesu pridruživanja ispunjavali sve što je bila naša obaveza. To ide etapno i nije u svakom trenutku isti nivo obaveza za zemlju kandidata. Mi ćemo to činiti i u budućnosti, kako proces bude napredovao, u skladu sa onim što budemo dogovorili sa našim evropskim partnerima, vodeći računa o našim državnim i ekonomskim interesima", rekla je Jadranka Joksimović.

"EU je organizacija koja forsira upravo proces odlučivanja konsenzusom i to je jasan dokaz da nije stvar uslovljavanja, već naše spremnosti i pripremljenosti da na funkcionalan i efikasan način primenimo neki standard", rekla je Jadranka Joksimović.

EU očekuje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao ni Brazil, Argentina, Urugvaj, Švajcarska i drugi ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu, smatraju šefovi diplomatija država članica EU, koji su se sastali u petak.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Joksimović: Suština EU puta su reforme i jasne procedure

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2014

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da proces pridruživanja EU nije pitanje moralnih obaveza nego jasno definisanih procedura, i izrazila uverenje da će EU pomoći Srbiji u reformama..."Reforme su suština i jedini jasan kriterijum na osnovu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.