Susret Đelić-Vestervele

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Đelić-Vestervele

Približavanje Srbije EU centralna tema susreta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervela i potpredsednika Vlade Božidara Đelića u Berlinu. Beli šengen za Srbiju nije ugrožen, rekao Đelić uoči posete Nemačkoj.

Centralna tačka susreta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervela i potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića u Berlinu je približavanje Srbije Evropskoj uniji, saopštilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Uoči posete Berlinu, Đelić je rekao da ukidanje viza Evropske unije za putovanje državljana Srbije nije ugroženo uprkos povećanju broja lažnih azilanata.

"Zbog povećanog broja azilanata iz jugoistočne Evrope, pre svega u Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji, Holandija i Francuska pokrenule su inicijativu za izmenu evropske uredbe o belom šengenu. To ne znači da je ova sloboda za naše građane ugrožena, ali podrazumeva dodatne napore da se ona i održi", saopšteno je iz Kancelarije potpredsednika Vlade.

Đelić je rekao da će Vlada Srbije sledeće sedmice formirati radnu grupu koja će pratiti stanje u vezi sa belim šengenom. Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije ukazao je da je 2010. godine najveći broj azilanata u Nemačkoj bio upravo iz Srbije.

"Svi radimo na tome i ulažemo napore da se ova sloboda ne dovede u pitanje. Prvi rezultati su već postignuti, broj zahteva za azil je smanjen, posebno u Nemačkoj. Ovaj problem nije iza nas - moramo raditi na njegovoj prevenciji i suzbijanju onih grupa koje pokušavaju da zloupotrebe beli šengen. Nikada nećemo dozvoliti da jedna mala grupa ljudi ugrozi slobodu kretanja naših građana", rekao je Đelić.

Tema razgovara biće i započinjanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i teme u vezi sa kulturnom i naučnom saradnjom dve zemlje. 

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Nemačkoj.

Božidar Đelić će, prema najavama, u Berlinu održati predavanje na temu "Dunav, reka evropskog proširenja" u organizaciji Fondacije "Hans Zajdel" i Evropske akademije iz Berlina i imaće niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima Nemačke.

Osim razgovora sa Vesterveleom, Đelić će se susresti i sa Ruprehtom Polencom, predsednikom Odbora spoljnih poslova Bundestaga, Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropska pitanja, kao i sa predsedavajućim parlamentarnih grupa u Bundestagu, navodi se u saopštenju Đelićevog kabineta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.