Šulc: Srbiji ista perspektiva kao i Hrvatskoj

Izvor: Blic, 09.Sep.2011, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Srbiji ista perspektiva kao i Hrvatskoj

Za stabilnost zapadnog Balkana potrebna je Srbija i ona treba da ima istu prerspektivu u EU kao i Hrvatska, smatra predsednik grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu i budući predsednik tog tela Martin Šulc i dodaje da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno u Beogradu govorila više u svoje ime i ime svoje partije a manje u ime Nemačke i EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << .

Neposredno pred polazak za Beograd, gde će učestvovati u radu prvog Foruma Srbija -EU, Šulc je za "Dojče vele" izjavio da je Srbija na dobrom putu i da je Forum važan sastanak, pogotovo imajući u vidu da se održava na početku konkretne diskusije o davanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU.

"Ovo je prilika za razgovore na visokom nivou o šansama Srbije i o stvarima koje još moraju da se urade kako bi Srbija ispunila sve kriterijume, ali i očekivanja EU i medjunarodne zajednice", rekao je on.

Šulc, predsednik evropskih socijaldemokrata i evropski poslanik iz Nemačke, naglašava da je Srbija „važna i vodeća zemlje u regionu".

Podsećajući da se finalizuju pregovori o pristupanju Hrvatske porodici evropskih zemalja, Šulc dodaje i ono što će biti njegova glavna poruka na Forumu Srbija-EU: "Mislim da bi Srbija trebalo da ima istu perspektivu, ne u tako kratkom roku, ali ipak u dogledno vreme, i da dobije isti pristup EU koji već ima Hrvatska.

Put je još dug i pun prepreka, ali za stabilnost u regionu potrebna nam je Srbija, u najmanju ruku sa perspektivom za skoro otvaranje pristupnih pregovora".

Zamoljen da prokomentariše nedavnu posetu kancelarke Merkel Beogradu i poruke koje je ona prenela, a tiču se evrointegracionog procesa i Kosova, Šulc kaže da smatra da je ona tom prilikom iznela "sopstveno mišljenje" i da je više govorila „u svoje ime i ime svoje partije nego u ime EU i Nemačke, kao zemlje članice".

"Progres koji je napravljen poslednjih meseci, prema mom mišljenju, ali i mišljenju mnogih u evropskim institucijama, vodi zaključku da su Srbi na dobrom putu i da bi tako trebalo da nastave. Sigurno je da svi problemi nisu rešeni, ali je moje mišljenje da se može biti konstruktivniji od onoga kakva je bila kancelarka Merkel”, zaključio je Martin Šulc.

Povezane vesti: Milovanović: Potpuna liberalizacija agrarnog tržišta od 2012. Pahor: Ako Hrvatska uđe u EU pre Srbije nastaće pakao Tadić: Neprihvatljivi stavovi Kosorove i Vuka Jeremića Tadić: Postoji mogućnost da ne dobijemo status kandidata Merkelova: Dužnička kriza neće uticati na evrointegracije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.