Šulc: Raspad EU sasvim moguć

Izvor: B92, 26.Apr.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Raspad EU sasvim moguć

Brisel -- Da je EU u ozbiljnoj krizi potvrdio je i predsednik Parlamenta EU Martin Šulc, koji je javno upozorio da je mogućnost raspada Unije veoma realna.

"Prvi put u istoriji Evropske unije, raspad EU postaje realan scenarij", upozorio je Šulc u sredu članove Evropske komisije, piše "EU obzerver", a prenosi hrvatski portal Index.hr.

Šulca, naime, zabrinjava činjenica da vođe država "prisvajaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve više odluka za sebe" te time pokazuju nepoštovanje prema zajedničkom odlučivanju u Uniji. Taj trend renacionalizacije je veoma opasan, smatra Šulc.

Govoreći pred članovima EK, Šulc je naglasio da je baš zbog toga potrebno da Evropska komisija i parlament još bliže sarađuju, kako bi se raspad Unije predupredio.

Njegove primedbe inače dolaze u momentu kada je evrozona duboko uzdrmana teškom dužničkom krizom i kada je 27 članica Unije podeljeno po pitanju šengenske zone i granične kontrole.

Čak je i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, samo nekoliko dana pre Šulca, rekao nešto slično. Naime, Van Rompej je u Rumuniji upozorio da "vetrovi populizma" počinju da utiču na slobodu kretanja ljudi u šengenskoj zoni, jednom od najvećih dostignuća EU, prenosi portal Euraktiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.