Parlament EU: Dokaze o sprezi Stepinca s ustaškim režimom prepustiti istoričarima

Izvor: RTS, 07.Jul.2016, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament EU: Dokaze o sprezi Stepinca s ustaškim režimom prepustiti istoričarima

Izložbom o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu nisu prekršena pravila Parlamenta niti su izazvani neki neredi, a "zadatak je istoričara da rasprave uz dokaze da li je Stepinac mogao biti povezan s ustaškim režimom u Drugom svetskom ratu", ocenio je Markus Vinkler, šef kabineta predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca u pismu opozvanom šefu Misije Srbije pri EU Dušku Lopandiću. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Lopandić je predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu pre nego što je opozvan preneo oštar protest srpske vlade zbog organizovanja izložbe o Stepincu u junu, koga srpska javnost, vlasti i Srpska pravoslavna crkva smatraju ratnim zločincem.

Šef kabineta predsednika Evropskog parlamenta je u pismu Lopandiću, u koje je agencija Beta imala uvid, naveo da je izložbu organizovala jedna hrvatska evroposlanica i da je "bivši kardinal Stepinac nesumnjivo bio hrvatski nacionalista, ali ga je takođe papa Jovan Pavle Drugi proglasio svecem".
Vinkler dodaje da je ta izložba, "imajući u vidu moguću kanonizaciju tog kardinala, bila više usmerena na njegovu teologiju i propovedi, nego na njegove političke stavove i stavove vezane za ratno razdoblje".
Visoki zvaničnik Evropskog parlamenta ukazuje na to da "nedavna burna istorija na Zapadnom Balkanu polovinom 20. veka i dalje održava razumljivo živa sećanja, ojačana nasilnim raspadom Jugoslavije i etničkim ratovima 1990-ih godina".
Šef kabineta predsednika Evropskog parlamenta kaže u pismu ambasadoru Lopandiću da u potpunosti želi da podrži njegovu "zaključnu opasku da je od najveće važnosti da se ide ka pomirenju i jačanju dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske, što smo videli da se to ogleda u Deklaraciji dve zemlje od 20. juna s ciljem da se radi na poboljšanju odnosa dve zemlje".
Srbija je nedavno opozvala ambasadora Lopandića, upravo zbog izložbe o Stepincu u Evropskom parlamentu. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je 22. juna da Lopandić nije obavestio Ministarstvo, niti drugu državnu instituciju o organizovanju izložbe o Alojziju Stepincu i da je reč o ozbiljnom propustu.
Pre toga, Lopandić je u pismu šefu diplomatije Ivici Dačiću ocenio da je njegov opoziv "ishitren" i da "drastična sankcija primenjena prema njemu ne odgovara stepenu tzv. propusta, a još manje nepostojećim posledicama tog propusta".
"Odgovorno tvrdim da su interesi Srbije i srpskih građana povodom organizacije izložbe o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu bili adekvatno zaštićeni promptnim reagovanjem Misije Srbije pri EU", naveo je Lopandić u pismu Ivici Dačiću.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef kabineta Šulca: Izložbom o Stepincu nisu kršena pravila

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2016

Izložbom o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu nisu prekršena pravila Parlamenta niti su izazvani neki neredi, ocenio je Markus Vinkler, šef kabineta predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca u pismu opozvanom šefu Misije Srbije pri EU Dušku Lopandiću..."Zadatak je...

Nastavak na N1 televizija...

PISMO IZ BRISELA BIVŠEM AMBASADORU "Ostavimo istoričarima da procene ko je bio Stepinac"

Izvor: Blic, 07.Jul.2016

Izložbom o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu nisu prekršena pravila Parlamenta niti su izazvani neki neredi, a "zadatak je istoričara da rasprave uz dokaze da li je Stepinac mogao biti povezan s ustaškim režimom u Drugom svetskom ratu", ocenio je Markus Vinkler, šef kabineta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.