Sud: Parlament mora da odobri proces Bregzita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Parlament mora da odobri proces Bregzita

Britanski Visoki sud presudio je danas da parlament mora glasati da li Velika Britanija može da počne proces izlaska iz Evropske unije.

To znači da vlada premijerke Tereze Mej ne može sama početi formalni proces izalska iz EU, kako je planirala, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Mej je ranije rekla da odluka na referendumu 23. juna i postojeća ovlašćenja ministara znače da poslanici ne treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasaju, što protivnici Bregzita ocenjuju neustavnim. Ona je planirala da će planira da počne pregovore o izlasku iz EU do 31. marta.

Vlada namerava da uloži žalbu i ministrima je odobreno da idu na dalje saslušanje na Vrhovni sud, što se očekuje početkom decembra, navodi BBC.

Vlada je saopštila da su Britanci glasali da napuste EU na referendumu koji je odobren Zakonom usvojenim u parlamentu, i da je vlada "rešena da poštuje rezultat referenduma", prenosi agencija Asošiejted pres.

Naglašavajući značaj tog slučaja Mej je postavila državnog tužioca Džeremija Rajta na čelo pravnog tima koji se bori protiv odluke suda.

Portparolka Evropske komisije rekla je da EU neće da komentariše odluku britanskog Visokog suda protiv planova vlade da počne pregovore za Bregzit bez uključenja Parlamenta.

Britanska funta koja je izgubila oko petinu svoje vrednosti od referendumske odluke u junu, skočila je posle odluke suda za 1,1 odsto na 1,24 prema dolaru.

Preduzetnica Đina Miler, koja je među onima koji su tražili od suda da odluči da li pitanje izlaska zemlje iz EU treba da bude stavljeno pred Parlament, rekla je da je ona bila za ostanak u Uniji, ali da tužba nije pokušaj da se zaustavi Bregzit već da se "osigura da paralment bude suveren".

Porast funte je, međutim, znak da je odluka suda podstakla nade finansijskog sektora koji se u velikoj meri protivi Bregzitu.

Odluka je razljutila aktiviste koji su bili za Bregzit, koji strahuju da bi političari mogli da pokušaju da blokiraju ili odlože odlzak Britanije iz EU.

Najdžel Faraž, odlazeći lider evroskeptične partije UKIP, rekao je da ovom odlukom mogu da se izdaju ljudi koji su glasali za izlazak iz EU. "Plašim se da je izdaja na dohvat ruke" naveo je u poruci na Tviteru.

Dejvid Grin, advokat za stranu koja je uložila tužbu oko toga kada vlada treba da pokrene postupak napuštanja EU, rekao je da je odluka Visokog suda da to pitanje stavi pred parlament pobeda demokratije i vladavine prava.

On je rekao da vlada mora da prihvati "ustavnu realnost da paralment mora rano da bude uključen u taj proces".

Grin je rekao da je "demokratija ponovo potvrđena i da sada treba da pokaže da je živa i zdrava".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.