Stres-testovi za evropske nuklearke

Izvor: RTS, 25.Mar.2011, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stres-testovi za evropske nuklearke

Lideri EU postigli dogovor o kriterijumima za kontrolu 143 nuklearke, rekla nemačka kancelarka Angela Merkel. Nuklearni reaktori koji ne prođu test na potrese biće ugašeni.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se lideri EU u Briselu dogovorili o kriterijumima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za kontrolu svojih nuklearnih postrojenja koju sprovode kao odgovor na nuklearnu krizu u Japanu.

Merkelova je, na kraju dvodnevnog samita EU, rekla da Unija mora da promeni svoju politiku i izvuče važne lekcije iz nuklearnog akcidenta u japanskoj centrali "Fukušima".

Članice EU nadaju se da će do kraja godine u svoje 143 nuklearne centrale proveriti i unaprediti standarde.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da je doneta odluka da ubuduće svi evropski reaktori budu testirani na potrese i da će svaki nuklearni reaktor koji ne prođe test biti ugašen.

"Nezavisni nuklearni stručnjaci će sprovesti testove i objaviti rezultate, a onda će evropske nuklearne vlasti saopštiti koliko su ozbiljni ti rezultati", rekao je Sarkozi na konferenciji za novinare u Briselu, preneo je Rojters.

Francuski Institut za radiološku zaštitu i nuklearnu bezbednost saopštio je da bi kriza u japanskom nuklearnom kompleksu "Fukušima", oštećenom u zemljotresu 11. marta, mogla trajati "nedeljama ili čak mesecima".

Institut je naveo da je naročito zabrinut zbog situacije u reaktorima 1,2 i 3, u kojima je posle zemljotresa došlo do niza eksplozija i požara, javila je agencija Frans pres.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.