Strateško partnerstvo Italije i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2009, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateško partnerstvo Italije i Srbije

RIM - Italija i Srbija su ključni strateški partneri, rekao je danas predsednik Srbije Boris Tadić, posle razgovora sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom i naglasio da je dobio jasnu podršku Rima za učlanjenje Srbije u Evropsku uniju.

Tadić je ocenio da je sutrašnje potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu sa Italijom veliki uspeh za Srbiju i njene građane.

U izjavi srpskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novinarima, Tadić je istakao da Srbija i Italija nemaju istu poziciju o pitanju Kosova, ali da poštuje poziciju Rima, koji se nije uključio u raspravu pred Međunarodnim sudom pravde da brani mišljenje da je jednostrano proglašenje nezavisnost Kosova u skadu sa međunarodnim pravom.

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas po podne u Rimu sa predsednikom donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem, u okviru radne posete Italiji, pred sutrašnji međudržavni samit koji će otvoriti zajedno sa italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem.

Kako je Tanjugu rečeno u delegaciji Srbije, Tadić je sa Finijem razgovarao o saradnji dve zemlje i evropskim integracijama Srbije.

Drugog dana posete Rimu, predsednik Srbije će razgovarati sa premijerom Italije Silvijom Berluskonijem.

Na samitu će biti potpisana Zajednička izjava o strateškom partnerstvu dve države, kao i niz bilateralnih sporazuma iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, vojne saradnje, unutrašnjih poslova, kulturno-prosvetne i naučno tehničke saradnje.

Posebna pažnja u razgovorima srpske delegacije i italijanskih zvaničnika biće posvećena i saradnji sa "Fijatom", čije bi planirane nove investicije, prema Tadićevim rečima, mogle pozitivno uticati na tehnološki razvoj u Srbiji.

Italijanska agencija je najavila da će Tadić tokom predstojećeg samita posetiti i Torino gde treba da bude predstavljen novi model koji će "Fijat" proizvoditi u kragujevačkoj fabrici.

Poslednjeg dana posete, u subotu, predviđen je susret i sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Benediktom Šesnaestim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.