Strategija EU o Kosovu

Izvor: RTS, 05.Sep.2012, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija EU o Kosovu

Strategija o kojoj je bilo reči tokom susreta premijera Ivice Dačića u Briselu podrazumeva da se, kroz dijalog Beograd-Priština i temeljite pregovore EU-Srbija o članstvu, konačno nađe i prihvatljivo rešenje za kosovsko pitanje, navodi jedan evropski zvaničnik.

Čelnici Evropske unije Štefan File i Ketrin Ešton razmotrili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem "strategiju" koja bi omogućila nalaženje prihvatljivog rešenja za kosovsko pitanje, navodi neimenovani izvor iz Brisela.

Strategija o kojoj je bilo reči tokom susreta premijera Dačića u Briselu, trebalo bi da dovede da se kroz, dijalog Beograda i Prištine u političkoj ravni i temeljite pregovore EU i Srbije o članstvu, konačno nađe i prihvatljivo rešenje za kosovsko pitanje, rekao je jedan evropski zvaničnik, prenosi Beta.

Kako je novinarima rekao taj zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, u procesu pregovora o članstvu i procesu proširivanja ima mnogo elemenata i mogućih rešenja koja postepeno treba da dovedu do stanja stvari i rešenja koja bi omogućila Srbiji, i EU, da sagleda buduće odnose sa Kosovom koji neće više biti prepreka za članstvo u EU.

To je bio odgovor i na nedoumice koje je juče, posle razgovora sa premijerom Srbije, izazvao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekavši da Evropski parlament, ali i "EU u celini", smatra da Srbija mora priznati nezavisnost Kosova da bi postala članica Unije.

Tu nedoumicu su bolje objasnili, a dobrim delom i opovrgli, čelnici EU Štefan File i Ketrin Ešton koji su podvukli da priznavanje Kosova nije uslov za Srbiju.

Više uticajnih članica EU su za to da se Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o članstvu, mada ne i Nemačka, koja, međutim, insistira da se dijalog Beograd–Priština podigne na političku ravan, što je Priština dosad odbijala.

Pomenuti visoki zvaničnik u Briselu naveo je da je reč o tome da se jačanjem evropskih reformi u Srbiji, snažnijom ulogom visoke predstavnice EU Ešton u političkom dijalogu Beograd–Priština, koji će biti podignut i na političku ravan, i "dubokim ugrađivanjem" tih procesa u tokove proširenja postepeno dođe do prihvatljivog rešenja za odnose Beograda i Prištine.

To bi omogućilo da i Srbija i Kosovo, ali odvojeno, postanu članice EU.

Evropski komesar Štefan File je juče posle razgovora koje su on i visoka predstavnica Ketrin Ešton imali sa premijerom Dačićem, takođe, naveo da Unija definiše novu strategiju za rešavanje kosovskog pitanja, ne zalazeći u detalje tog plana.

Suština plana, prema Fileovima rečima, jeste pronalaženje zajedničkog jezika Beograda i Prištine tokom procesa rešavanja elemenata koji će se naći na dnevnom redu narednih rundi pregovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.