Stranke procenjuju interese

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke procenjuju interese

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da za sada nijedna partija ne može da kaže s kim će izaći na parlamentarne izbore i da trenutno procenjuju svoje interese kao i interese građana.

Nijedna partija ne može za sada da kaže kako će i sa kim izaći na naredne parlamentarne izbore i da trenutno procenjuju koji je njihov i interes građana, rekla je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine rekla je da će poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SPS-a podržati Predlog zakona o izboru narodnih poslanika, iako ga nisu potpisali, ne samo zato što je to jedan od obaveznih zakona na putu ka EU, već što će građani na izborima moći da znaju ko su realno potencijalni kandidati za poslanike.

"Amandmani SPS-a na taj zakonski predlog odnose se na predloženo rešenje da, ako je neko izabran najpre za poslanika, pa zatim za ministra, a naknadno se uprazni mesto u poslaničkoj grupi, prednost da se vrati u skupštinske klupe ima ministar, to jest neko ko je već bio poslanik", objasnila je Slavica Đukić-Dejanović.

"Svi politički subjekti treba da procene šta je njihov politički interes odnosno šta je interes građana. Verujem da sve ozbiljne partije sada rade na tome, ali da niko egzaktno ne može da kaže - izaći ću na izbore tako i tako", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Predsednica parlamenta kaže da nema razloga da ne veruje u očekivanja i procene pojedinaca, među kojima i lidera URS-a Mlađana Dinkića da će koalicija koja je sada na vlasti ostati i posle narednih izbora.

"Ne znam kako ostali razmišljaju o toj njegovoj izjavi", napomenula je Đukić Dejanović, koja je i potpredsednica socijalista.

Naglasila je da ne daje procene o datumu raspisivanja narednih parlamentarnih izbora, jer, kako je ukazala, to od nje ne zavisi.

Govoreći o odnosima stranaka SPS, PUPS i JS, Đukić-Dejanović je rekla da u toj koaliciji nema krupnih mimoilaženja i da, prema njenoj proceni, ta koalicija u bilo kom momentu nije suštinski ugrožena.

Dalji koraci u Skupštini

Predsednica Skupštine Srbije osvrnula se i na evropsku agendu i zakone koje parlament treba da usvoji u narednih nekoliko meseci.

Slavica Đukić-Dejanović je ukazala da se redovno zasedanje završava krajem meseca, ali je uverena da će predlagač Skupštini do tada dostaviti predloge zakona o restituciji i javnoj svojini.

"U proceduri je zakon o finansiranju političkih stranaka i o njemu ćemo početkom juna raspravljati na plenarnoj sednici. Postoje svi uslovi da usvojimo sve bitne zakone sa evropske agende", rekla je predsednica Skupštine.

Đukić-Dejanović je podsetila je da je skinut hitan postupak sa zakona o finansiranju političkih aktivnosti i organizovana javna rasprava o tom zakonskom predlogu, koja je, uverena je, opravdala svoje postojanje, a da je takva vrsta "javnog slušanja" neophodna i kada je reč o Zakonu o restituciji.

Predlog zakona o restituciji, smatra predsednica srpskog parlamenta, je najproblematičniji sa aspekta finansijskog deficita države i potrebe da svi koji su oštećeni budu pravilno obeštećeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.