Stranci hvale i još više traže

Izvor: Politika, 09.Maj.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci hvale i još više traže

Savet stranih investitora ukazao na to da je u proteklih pola godine poslovni ambijent napredovao u šest od devet oblasti

„Srbija je spremna za otvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i predložićemo da se to dogodi što skorije.” Ovom izjavom na poslednjoj konferenciji „Rijaliti ček”, koju je organizovao Savet stranih investitora, njegov predsednik Uve Fredhajm izrazio je priznanje našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vladi za „značajno unapređenje poslovne klime” u proteklih šest meseci. Nije teško pretpostaviti da je prisutni premijer Aleksandar Vučić ovu pohvalu generalnog direktora „Telenora” primio sa posebnim zadovoljstvom. Pored njega je sedeo evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Ako se zna da sve što u ovakvim prilikama izjavi prvi čovek FIC-a predstavlja preovlađujući stav više od 130 kompanija-članica, većina ih je iz EU, a u Srbiji su uložile više od 22 milijarde evra i zapošljavaju više od 96.000 ljudi, navedena rečenica energičnog Norvežanina je mnogo više od puke kurtoazije.

Fredhajm je istakao da je vlada u proteklih šest meseci nastavila značajno da unapređuje poslovnu klimu izmenama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o inspekcijskom nadzoru. Izmene Zakona o planiranju i izgradnji su skratile rokove za izdavanje građevinskih dozvola; Zakon o radu, koji je izmenjen u leto 2014. godine, takođe se uspešno sprovodi. Ipak, to sigurno ne znači da strani ulagači od Vučića ne očekuju i više.

Detalj sa nedavnog otvaranja henkelove fabrike u Kruševcu (Foto Tanjug)

Udruženje stranih investitora već 13 godina sudeluje u kreiranju poslovnog ambijenta u Srbiji. I ovom prilikom je precizno navedeno da se u proteklih pola godine napredovalo u šest od devet oblasti: borbi protiv nedozvoljene trgovine, nekretninama i izgradnji, ljudskim resursima, hrani i poljoprivredi, osiguranju i telekomunikacijama. Najmanji napredak je ostvaren u tri oblasti: opštem pravnom okviru, porezima i lizingu.

Od Vlade se očekivalo da više napreduje u okončanju privatizacije, pa se traži da se ona ubrza. Od 502 kompanije koje su na spisku za privatizaciju, samo je za 12 kompanija raspisan tender, dok je u 76 pokrenut stečajni postupak. Fredhajm je posebno istakao pet prioritetnih oblasti koje je potrebno usaglasiti sa regulativom u EU. To su: unapređenje Zakona o deviznom poslovanju, fiskalna predvidivost, poboljšanje Zakona o zaštiti ličnih podataka, regulisanje lizinga radne snage i donošenje zakona o konverziji.

Na ovom petom po redu „propitivanju” nadležnih za određene oblasti, strani investitori su zahtevali da se brzo osnuje koordinaciono telo koje bi omogućilo efikasnu primenu novog Zakona o inspekcijskom nadzoru. Od Ministarstva finansija se očekuje da dosledno primenjuje poresku regulativu i bolje vodi Poresku upravu.

Ministar finansija Dušan Vujović je obećao da će se za mesec dana završiti plan reforme Poreske uprave, a na sajtu Vlade biće objavljeno svih 348 naknada koje gradovi i opštine naplaćuju, pored uobičajenih „državnih” poreza i doprinosa. Strani investitori, kao i ostali predstavnici poslovne zajednice, traže da se donese zakon o naknadama, kako bi ih država zaštitila od novih parafiskalnih nameta. Pohvaljen je početak primene Zakona o planiranju i izgradnji, ali se još čeka na zakon o konverziji zemljišta. Stranci u Srbiji su uporni u zahtevu da im se omogući vlasništvo nad građevinskim zemljištem. Nije propuštena ni ova prilika da se od vlasti zahteva liberalnije tumačenje Zakona o deviznom poslovanju ili, što bi im još više odgovaralo, novi Zakon o deviznom poslovanju, koji bi im omogućio jednostavnije i jeftinije pretvaranje dinara u devize.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.